Smulans pepparkakshus

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smulans pepparkakshus

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Pepparkaksdeg:

 

Strösocker

400.0 

gram

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Sirap mörk

2.7 

dl

Vetemjöl

1000.0 

gram

Vatten

1.5 

dl

Bikarbonat, natron

25.0 

gram

Ingefära mald

4.0 

gram

Kanel mald

4.0 

gram

Kryddnejlika mald

4.0 

gram

 

Kristyr:

 

Florsocker

4.0 

dl

Äggvita

2.0 

msk

 

Verktyg:

 

Spritsverktyg >

 

 

Degsporre >

 

 

Degblandare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 2218

GBR (GI) / port: 91

Recept: 8873 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 8%

Kolhydrater: 71%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 591 gram)

Ingredienser

Visa:
Pepparkaksdeg:

Strösocker 400.0 gram 18%

Smör normalsaltat 200.0 gram 16%

Sirap mörk 2.7 dl 14%

Vetemjöl 1000.0 gram 40%

Vatten 1.5 dl 0%

Bikarbonat, natron 25.0 gram 0%

Ingefära mald 4.0 gram 0%

Kanel mald 4.0 gram 0%

Kryddnejlika mald 4.0 gram 0%

 

Kristyr:

Florsocker 4.0 dl 11%

Äggvita 2.0 msk 0%

 

Verktyg:

Spritsverktyg > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Degblandare > Äts ej

Kock: T Baalack

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (4 tim + 10 tim )

  1. Dag 1: Koka upp smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Häll över i en degblandare (eller bunke) och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ordentligt till slät deg. Täck med plastfilm och låt stå att svälla i rumstemperatur till nästa dag.

  2. Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.

  3. Kavla ut degen jämt och tunt (2-3 mm). Skär ut väggar, fönster etc. Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Låt degen torka minst 3 timmar, gärna över natt.

  4. Dag 2/3: Sätt ugnen på 175°C. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.

  5. Kristyr: Vispa ihop florsocker och äggvita till en fast, men lätt och luftig kristyr. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite hushållsfärg. Lägg en handduk över bunken så att kristyren inte torkar.

  6. Montering: Fyll spritsen med kristyr (lägg handduk över spritsen när den inte används). Spritsa längs väggkanterna och sätt ihop. Håll still en stund tills de fastnat. Använd gelatinblad som fönster.

  7. Dekoration: Spritsa t.ex rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster.
    Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar o.d. i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.

Kockens kommentar

Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje, som valdes till årets konditori 2004. För detaljbeskrivning och råd hur man bygger pepparkakshus se > 

Pepparkakshus på konditorns vis

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Smulans pepparkakshus