Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 2218

GBR (GI) / port: 91
Recept: 8873 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 71%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pepparkaksdeg:
Strösocker 400.0 gram 18%
Smör normalsaltat 200.0 gram 16%
Sirap mörk 2.7 dl 14%
Vetemjöl 1000.0 gram 40%
Vatten 1.5 dl 0%
Bikarbonat, natron 25.0 gram 0%
Ingefära mald 4.0 gram 0%
Kanel mald 4.0 gram 0%
Kryddnejlika mald 4.0 gram 0%
Kristyr:
Florsocker 4.0 dl 11%
Äggvita 2.0 msk 0%
Verktyg:
Spritsverktyg > Äts ej
Degsporre > Äts ej
Degblandare > Äts ej
Kock: T Baalack
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim + 10 tim )
- Dag 1: Koka upp smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Häll över i en degblandare (eller bunke) och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ordentligt till slät deg. Täck med plastfilm och låt stå att svälla i rumstemperatur till nästa dag.
- Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.
- Kavla ut degen jämt och tunt (2-3 mm). Skär ut väggar, fönster etc. Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Låt degen torka minst 3 timmar, gärna över natt.
- Dag 2/3: Sätt ugnen på 175°C. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.
- Kristyr: Vispa ihop florsocker och äggvita till en fast, men lätt och luftig kristyr. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite hushållsfärg. Lägg en handduk över bunken så att kristyren inte torkar.
- Montering: Fyll spritsen med kristyr (lägg handduk över spritsen när den inte används). Spritsa längs väggkanterna och sätt ihop. Håll still en stund tills de fastnat. Använd gelatinblad som fönster.
- Dekoration: Spritsa t.ex rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster.
Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar o.d. i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.
Kockens kommentar
Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje, som valdes till årets konditori 2004. För detaljbeskrivning och råd hur man bygger pepparkakshus se >
Pepparkakshus på konditorns vis
Fler recept inom Julbak
Liknande recept som Smulans pepparkakshus
-
Pepparkaksdeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkakscheesecake
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Julbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Mandelkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kanelkringlor
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Peppargranar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julcupcakes
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saftiga lussebullar med kesella
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepparkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia