Pepparkakshus på konditorns vis

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

Therese - årets konditor.

Skär ut efter mall.

Kristyren ska vara fast.

Årets konditori 2004
Konditori En Liten Smula i Norrtälje med Therese Baalack valdes 2004 till årets konditori. Allt görs från grunden med stor omsorg och med de bästa råvarorna. "Till skillnad från matlagning är bakning en exakt vetenskap, där bästa resultat nås genom att följa receptens angivna mått i gram till punkt och pricka." Hennes fina recept finns utgivna i bokform ”Njut En Liten Smula” (ICA Bokförlag 2005). Nedan ger Therese sina goda tips för att lyckas med pepparkakshuset.

1. Deg, kavling
För bästa resultat bör egen deg tillredas dagen innan. Köpt deg blir lätt för mjuk och spricker. Kavla ut degen väldigt jämnt och tunt (2-3 mm). Använd mycket mjöl så att degen inte fastnar.

2. Utskärning
Till utskärningen bör man använda mallar. Skär efter kanterna (helst med degsporre). Om dåligt resultat efter gräddning, använd en tandad brödkniv och skär försiktigt fram och tillbaka när degen svalnat. Skär ut fönster (testa hjärtformade) och spar dessa för gräddning och klistra sedan på huset. Efter utskärning skall degen torka minst 3 timmar och för bästa resultat gärna över natten.

3. Gräddning
Sätt ugnen på 175 grader. Ugnen skall vara varm när degen sätts in. Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Grädda ca 5 min till fin färg.

Gelatinblad som fönster.

Klistra med kristyr.

Dekorera istappar.

4. Kristyr
Kristyren är ett viktigt moment och används både till klistring och dekoration. "Kristyr är enklare och säkrare vid montering än smält socker som är farligt hett" säger Therese.
Vispa ihop florsocker (4 dl) och äggvita (2 msk) till en fast, men lätt och luftig kristyr (maräng-
konsistens). Elvisp kan användas, men med en stav och på lägsta hastighet. Lägg en handduk över bunken. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite hushållsfärg.

5. Montering – klistring
Använd spritsverktyg för att enkelt dra kristyr längs väggarnas kanter. Lägg handduk över spritsen när den inte används, då kristyren annars snabbt torkar. Spritsa längs kanterna och håll still en stund tills sidorna fastnat. Använd gelatinblad som fönster.

6. Dekoration
Spritsa t.ex rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster. Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar o.d. i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.

Länkar
Smulans pepparkaksdeg >
Smulans recept på pepparkakshus >
Mall för pepparkakshus >

www.enlitensmula.com