För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mandelformar, mandelmusslor till formkakor

Lägg till ingredienser

Antal styck: 40

Sötmandelkärna

125.0 

gram

Bittermandel

2.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

4.0 

dl

Mörmått, formkaksform

20.0 

styck

Smör till form

 

 

 

Alternativ:

 

Mandelmjöl

125.0 

gram

Mandelmusslor färdiga }

 

 

 

Kockskolan:

 

Mandelkvarn >

 

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 496

Kcal / portion: 93

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3717 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 32%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 19 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandelkärna 125.0 gram 20%

Bittermandel 2.0 styck 0%

Strösocker 1.5 dl 15%

Smör rumsvarmt 200.0 gram 39%

Ägg 1.0 styck 2%

Vetemjöl 4.0 dl 23%

Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej

Smör till form 0%

 

Alternativ:

Mandelmjöl 125.0 gram Äts ej

Mandelmusslor färdiga } Äts ej

 

Kockskolan:

Mandelkvarn > Äts ej

Om formkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Mandel: Mal mandel med skal i mandelkvarn. Bittermandel är klassiskt men kan utelämnas. Enklast är att bara använda mandelmjöl.
  2. Deg: Rör ihop socker och mjukt smör poröst. Tillsätt mandel, ägg det mesta av mjölet. Blanda samman. Arbeta ihop degen ordentligt på mjölat bakbord med resten av mjölet till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp minst 1 timme.
  3. Förvärm ugnen på 200°C.
  4. Pensla mörmåtten (formarna) väl med mjukt smör. Sikta gärna lite mjöl över för att kakorna ska lossa lättare. Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 för 40 st). Arbeta med en sats i taget och låt övriga tills vidare ligga i kylen.
  5. Forma: Rulla degen till en korv och dela i 10 lika stora bitar. Tryck ut bitarna tunt och jämnt i formarna. Var noga med att kanten inte är för tunn.
  6. Grädda: Ställ formarna helst på galler så att värmen kommer åt underifrån. Grädda i botten av ugnen cirka 8 minuter tills de fått lite färg.
  7. Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
  8. Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat.
  9. Förvaring: 1-2 veckor i burk. 3 månader i frys.

Kockens kommentar

Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas. Läs mer > Om formkakor.

Alternativ

Mandelmusslor med fyllning

Grahamsformar

Havreformar

Kokosformar

Vetemjölsformar med tunn deg

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Formkakor

Liknande recept som Mandelformar, mandelmusslor till formkakor