Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 496

Kcal / portion: 93

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3717 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 32%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Sötmandelkärna 125.0 gram 20%
Bittermandel 2.0 styck 0%
Strösocker 1.5 dl 15%
Smör rumsvarmt 200.0 gram 39%
Ägg 1.0 styck 2%
Vetemjöl 4.0 dl 23%
Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej
Alternativ:
Mandelmjöl 125.0 gram Äts ej
Mandelmusslor färdiga } Äts ej
Kockskolan:
Mandelkvarn > Äts ej
Om formkakor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Mandel: Mal mandel med skal i mandelkvarn. Bittermandel är klassiskt men kan utelämnas. Enklast är att bara använda mandelmjöl.
- Deg: Rör ihop socker och mjukt smör poröst. Tillsätt mandel, ägg det mesta av mjölet. Blanda samman. Arbeta ihop degen ordentligt på mjölat bakbord med resten av mjölet till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp minst 1 timme.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Pensla mörmåtten (formarna) väl med mjukt smör. Sikta gärna lite mjöl över för att kakorna ska lossa lättare. Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 för 40 st). Arbeta med en sats i taget och låt övriga tills vidare ligga i kylen.
- Forma: Rulla degen till en korv och dela i 10 lika stora bitar. Tryck ut bitarna tunt och jämnt i formarna. Var noga med att kanten inte är för tunn.
- Grädda: Ställ formarna helst på galler så att värmen kommer åt underifrån. Grädda i botten av ugnen cirka 8 minuter tills de fått lite färg.
- Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
- Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat.
- Förvaring: 1-2 veckor i burk. 3 månader i frys.
Kockens kommentar
Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas. Läs mer > Om formkakor.
Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljhjärtan eller linzer/linser
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nunnor, marängiga mandelkakor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan