
Foto: Caroline Ahlqvist ¤
Oxsvans
Latin: Styckschema se > Styckning nöt i högerkolumnen
tail of beef. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning nöt
queue de boeuf. Styckdetaljer se > Fransk styckning nöt
coda di bue. För styckdetaljer se > Italiensk styckning
Ochsenschwanz, Styckdetaljer se >Tysk eller österikosk styckning nöt
rabo de buey. Styckdetaljer se > spansk styckning nöt
Grupper inom
Oxsvans:
Oxsvans (fr. queue) är kossans svans. Tillsammans med oxkind är det den muskler som arbetar mest på djuret, eftersom den idisslar (tuggar) hela dagarna och samtidigt använder sin flugsmälla. Oxsvans kommer som regel från äldre djur för smakens skull, sällan från kalv som är smakfattigare. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
- Köttkvalité: Obetydlig mörhetsgrad (1 av 5, läs mer > Mörhetsgrad kött).
Köttet är grovtrådigt vilket kräver lång tillagningstid. - Relativ fetthalt = medel, cirka 10% (putsad), varav mättat fett 5% (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
- Smak, marmorering: Mycket smakrik. Medel marmoreringsrad (5 av 5, läs mer > Marmoreringsgrad kött).
- Alternativ vara: Framdelskött med ben till exempel märgpipa.
- Försäljning: Färska oxsvanskotor (bitar) förekommer till och från i butik. Kan även förekomma fryst.
- Jämförpris: Lågt, prisvärt. Även ekologiskt. Butikspris 50-100 kr/kg (tillagat kött 100-200 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Färskt oxsvans kan frysas i 6 månader (läs mer > Frysa och tina kött).
Köpråd: Underskattad vara väl värd att pröva för den oinvigde. Prisvärt, lättlagat och mycket gott.
Hälsa/näring: Svansens näringsinnehåll är liknande högrev, men med något högre proteininnehåll (cirka 20%) och lite lägre fettandel (cirka 10%).
VIKT, PORTIONSVIKT OXSVANS
Normtal | Råvikt | Ben | Fett | Rå ätbart | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Oxsvans 1 knota | 200 g | 25% | 10% | 130 g | -27% | 95 g | 47% | 0,5 |
Oxsvans 1 kilo | 1000 g | 25% | 10% | 650 g | -27% | 475 g | 47% | 2,5 |
Portionsberäkning: Beräkna minst 300 gram råvikt eller 2 större knotor per portion (=140-190 gram tillagat kött). Fungerar väl som restmat, så tillaga gärna för mycket.
SÅ ANVÄNDS OXSVANS
Av oxens svans gör man klassisk oxsvanssoppa eller en ragu. Förr serverades oxsvans med ben, men numera brukar köttet plockas av före servering. Av skyn gör man en fantastisk smakrik soppsås. Av oxsvans kan man även tillaga god köttfond. Läs mer > Så tillagas oxsvans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07
Läs mer
Recept med Oxsvans
Det finns 6 recept med Oxsvans
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger
Tid: 4 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kryddstark bräserad oxsvans
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvans tagine med kikärtor och tomat
Tid: 20 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk oxsvanssoppa
Tid: 4 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan