
Foto: Caroline Ahlqvist ¤
Nötrulle
Latin: Styckschema se > Styckning nöt i högerkolumnen
eye round of beef. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning nöt
rond de gite de boeuf. Styckdetaljer se > Fransk styckning nöt
girello di manzo. För styckdetaljer se > Italiensk styckning nöt
Schwanzrolle von Rind, Öst. Weisses Scherzel. Styckdetaljer se >Tysk eller österikosk styckning nöt
rodondo de vaca. Styckdetaljer se > spansk styckning nöt
Grupper inom
Nötrulle:
Nötrulle (fr. rond de gite) vanligen kallad rullen, är den runda muskeln på oxlårets baksida mellan ytter- och innanlår. Det är ett långsmalt cylindriskt köttstycke, därav namnet. Rulle är numera sällsynt förekommande på svenska matbord. Förr var det vanligt att man rimmade saltrullen i flera dagar. Därefter kokade man den och serverade den kallskivad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Köttkvalité: Obetydlig mörhetsgrad (1 av 5, läs mer > Mörhetsgrad kött). Rullen är en hård muskel snarlik ytterlåret, vilket ger ett fast, hårt och torrt kött efter tillagning. Helst skall köttet vara extra mörat. Kött från ko som fött en kalv (kokviga) och som slaktats vid 4-5 års ålder anses allra bäst (läs mer > Om nötkött, köttkvalité). Sådant kött hittar man hos köttspecialist och på finrestauranger.
- Relativ fetthalt = medel, cirka 2%, varav mättat fett < 1% (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
- Smak, marmorering: Neutral smak, obetydlig marmorering (1 av 5, läs mer > Marmoreringsgrad kött).
- Alternativ vara: Innanlår, fransyska, (ytterlår), bringspets, bogrulle och kalvrulle.
- Försäljning: Färsk och rimmad nötrulle förekommer till och från i butik. Behöver ofta beställas. Färdigkokt tunt skivad saltrulle vanligt förekommande i plastförpackning.
- Jämförpris: Lågt-medel. Butikspris hel bit 100-160 kr/kg (tillagat 120-200). Ekologiskt 120-200 kr/kg (tillagat 150-250 kr/kg). Färdigkokt skivat 200-250 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Färskt kött kan frysas i 12 månader (läs mer > Frysa och tina kött).
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En hel nötrulle väger 2,5-3 kilo. Vikt i butik vanligen 0,6-1,5 kilo.
Portionsvikt: Beräkna 175 gram råvikt till en normalportion. Ger cirka 140 gram tillagat kött per portion.
SORTERING RULLE
Vid grovstyckning av bakdelen skärs rullen ut, efter att innanlår och rostbiff avlägsnats (se film "Grovstyckning av nöt bakdel" på avsnitt > Grovstyckning nöt). Köttet putsas frit från talg (fett), senor och hinnor.
SÅ ANVÄNDS NÖTRULLE
Rulle kräver lång tillagningstid om ej väl mörad. Kokning eller bräsering är bäst. Rimmad kokt nötrulle ("saltrulle") är klassiskt. Väl mörad kan köttet stekas och ugnslagas. I USA brukar man också grilla och röka köttet. Läs mer > Så tillagas nötrulle.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07
Läs mer
Recept med Nötrulle
Det finns 5 recept med Nötrulle
-
Långkokt nötrulle med buljongkokta rotsaker och senapsgräddfil
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Saltrulle
Tid: 4 tim (+ 48 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Svenskt Kött
-
Rökt nötrulle till smörgåspålägg
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnstekt nötrulle
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan