Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Morot

300.0 

gram

Rundkornigt grötris

0.7 

dl

Vatten

2.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Mjölk

5.0 

dl

Grädde

0.5 

dl

Strösocker

1.0 

msk

Muskot riven

1.0 

krm

Salt

1.0 

tsk

Vitpeppar nymald

1.0 

krm

Smör normalsaltat

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 227

GBR (GI) / port: 2

Recept: 907 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 4%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 231 gram)

Ingredienser

Visa:

Morot 300.0 gram 10%

Rundkornigt grötris 0.7 dl 22%

Vatten 2.0 dl Äts ej

Ägg 1.0 styck 7%

Mjölk 5.0 dl 33%

Grädde 0.5 dl 20%

Strösocker 1.0 msk 6%

Muskot riven 1.0 krm 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%

Smör normalsaltat 0%

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 minuter. Se till att det inte kokar torrt.

  2. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock cirka 15 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna.

  3. Skala och riv morötter, samt riv muskot.
    Sätt ugnen på 200°C.

  4. Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot och grädde i riset. 

  5. Smöra en ugnsäker form och häll i blandningen. Grädda i cirka 45 minuter.

Kockens kommentar

Rätten kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt.

Passar som (lakto-ovo-)vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.

Fler recept inom Vegetariskt på julbordet

Liknande recept som Finsk morotslåda