Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 1045

GBR (GI) / port: 9
Recept: 4179 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Revbensspjäll m. svål 2.0 kilo 64%
Salt 4.0 msk 0%
Svartpeppar nymald 4.0 msk 1%
Vitlök torkad 12.0 klyftor 2%
Äpple utan skal 6.0 st stora 13%
Sherry (torr) 1.0 dl 3%
Honung 2.0 msk 3%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 13%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 48 tim )
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skär med vass kniv svålen på spjällen i ett fint rutmönster. Gnid in kött och svål rikligt med salt och peppar.
- Lägg revbenet med skinnsidan nedåt på ett galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugnen. Häll vatten på plåten. Fyll på mer vid behov. Ös spad på köttet då och då.
- Vänd köttet efter 1 timme och stek ytterligare i 1 timme. Ös spad på svålen då och då.
- Skala och koka potatis.
- Skala och koka hela vitlöksklyftor i 10 minuter. Ta ur dem ur kastrullen och låt rinna av.
- Sätt ugnen på grill och 275°C och grilla tills svålen är knaprig, men inte svartbränd. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
- Kärna ur och klyfta äpple. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och stek dem mjuka i cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor, sherry och honung. Låt småkoka i cirka 5 minuter.
Kockens kommentar
Tyvärr, för oss knaperälskande fettorädda, är det svårt att finna spjäll med svål i handeln. Oftast kan de dock beställas, så var ute i god tid.
Den knaperstekta svålen kan med fördel skäras av från spjällen och serveras vid sidan om t.ex. som drinktilltugg. Skär då också bort en del av det överflödiga fettet innan servering.
Fler recept inom Kötträtter till jul
Liknande recept som Knaperstekta spjäll med sherryäpplen
-
Griljerad kokt julskinka utan ben
Tid: 3 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Köttbullar (buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saftigaste julskinkan
Tid: 24 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Magnus griljering
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsingriljering
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtgriljering
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkgriljering med äpple och ingefära
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dopp i grytan
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan