Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 586

GBR (GI) / port: 5
Recept: 586 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Äggula 1.0 styck 9%
Senap svensk 2.0 dl 62%
Sirap 0.5 msk 6%
Potatismjöl 1.0 msk 7%
Ströbröd 3.0 msk 17%
Kryddnejlika 0%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Sätt ugnen på 200-225°C.
- Skär bort svålen på skinkan, men behåll fettet. Lägg skinkan i en långpanna. Klappa fettet med en handduk så fastnar griljeringen bättre.
- Rör ihop äggula, sirap, senap och potatismjöl. Låt stå en stund för att tjockna.
- Stryk smeten på skinkan och strö över ströbröd.
- Sätt in i ugn tills den har fått gyllenbrun färg (10-15 minuter).
- Skär ett rutönster och dekorera med kryddnejlikor.
Kockens kommentar
En klassisk giljering består endast av senap och äggula. Numera förekommer olika smakvarianter med tillsats av honung, sirap, örter, glöggkryddor, ingefära m.m. Potatismjöl kan man tillsätta för att få en stabilare kräm och därmed tjockare panering.
Passar till
Fler recept inom Kötträtter till jul
Liknande recept som Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
-
Griljerad kokt julskinka utan ben
Tid: 3 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Köttbullar (buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saftigaste julskinkan
Tid: 24 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Magnus griljering
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsingriljering
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtgriljering
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkgriljering med äpple och ingefära
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dopp i grytan
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan