Marsipankonfekt är sötsaker tillverkade av marsipan (läs mer > Marsipan). Konfekten smaksätts och dekoreras på olika sätt. Populärt är också marsipan som utformats som frukt i miniformat, små grisar, kycklingar och liknande. Klassiskt är även mindre limpor med chokladöverdrag. Dessutom marsipantårtor ofta fantasifullt utformade. Marsipankonfektyr har lång hållbarhet om de förvaras svalt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Under 1800-talet blev städerna Lübeck och Königsberg i Tyskland internationellt kända för sin förnämliga marsipankonfekt, vilket de också fortfarande är. Likaså Toledo i Spanien och Salzburg i Österrike med sina Mozartkugeln. Se filmer via länkar nedan.

Mozartkulor (ty. Mozartkugeln) skapades av Paul Fürst (1856–1941), konditor i Salzburg, Österrike. Efter flera års experimenterande lyckades han skapa helt runda kulor fyllda med marsipan av pistage- och sötmandel med en kärna av nougat som doppas i choklad. Han lanserade kulorna som Mozart Bonbons år 1890 som en hyllning till Wolfgang Amadeus Mozart inför jubiléet av kompositörens 100-årsdag efter sin död. Originalet tillverkas fortfarande i bageriet i Salzburg (blå kula ovan). År 1905 erhöll Fürst en guldmedalj för sin skapelse på Parisutställningen. Klicka på "Café-Conditorie Fürst" under bilden för att komma till hemsidan. Det finns många kopior av originalet (till exempel den kulan ovan nertill).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Läs mer

Marsipan färdig

Film: Niederegger Lübecker Marzipan

Film: Königsberger Marzipan von Schwermer

Film: Mozartkugeln

Film: Mazapán de Toledo

Recept med Marsipankonfektyr

Det finns 11 recept med Marsipankonfektyr