
Fotograf/bild: mashed Film: Noal Farm, natural rubber
Tuggummi ¤
(1. tuggummi 2. bubbelgummi 3. kåda, harts, sav, latex 4. naturgummi, guttaperka)
1. chewing gum 2. bubble gum 3. resin, sap, latex 4. natural rubber, gutta-percha
1. chewing-gum 2. gomme à bulles 3. résin, sève, latex 4. caoutchouc naturel, gutta-percha
1. gomma da masticare 2. gomme americane 3. resina, linfa, lattice 4. gomma naturale, guttaperca
1. Kaugummi 2. Bubble gum 3. Hartz, Pflanzensaft, Latex 4. Naturkautschuk, Guttapercha
1. goma de mascar 2. chicle americano 3. resina, savia, látex 4. caucho natural, gutapercha
Tuggummi är en sötsak som tuggas men inte sväljs, bestående av tuggummibas (naturgummi eller syntetiskt gummi), sötningsmedel (socker eller syntetiskt), stärkelsesirap, mjukgörare, smakämnen (mint och frukt) samt färgämnen. Modernt tuggummi har sitt ursprung i USA varav det finns två slag.
- Chewing gum (vanligt tuggummi), antingen små rektangulära och platta tuggummin vilket är vanligt i USA, eller små bitar överdragna med en hård polyolbeläggning (sockerbeläggning) till exempel Toy enligt bild ovan.
- Bubbel gum (bubbelgummi) som är extra elastiskt så att man kan blåsa stora ballongliknande bubblor.
Naturgummi: Gummi är är ett elastiskt ämne (som sträcker sig) framställt av sav (latex) från tropiska träd till naturgummi även kallat guttaperka. Kan också framställas syntetisk från petroleum (råolja) som bland annat används till bildäck. Naturgummi framställs främst från guttaperkaträdet (Eucommia ulmoides), men också från andra tropiska träd som Sapodill (se dito) och träd i släkte Poureria (läs mer > Äggfrukt, lucuma). Se film, klicka på "Noal farm" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS TUGGUMMI
Att tugga kåda som man gjorde förr var ett sätt att lindra smärta från dåliga tänder och att hålla tänderna rena, minska infektionsrisken i tandköttet. Kåda innehåller fenoler med antiseptisk verkan. Av samma skäl har man i olika länder tuggat betel- eller tobaksblad. Att tugga tuggummi är numera främst ett njutningsmedel eller för att fräscha upp munnkänslan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02