Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 725

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2900 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 6%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Falukorv 500.0 gram 45%
Purjolök 2.0 styck 4%
Potatis 8.0 styck 19%
Vitkål ansad 0.5 huvud 8%
Vatten 1.0 liter Äts ej
Grönsaksfond konc. 3.0 msk 4%
Gröna ärter frysta 250.0 gram 6%
Matfett (smör) 40.0 gram 10%
Tillbehör:
Senap svensk 4.0 msk 4%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och tärna potatis. Skiva purjolök i 1,5-cm stora bitar. Skiva vitkål.
- Hetta upp matfett i en stekkastrull på medelhög värme och stek potatis, purjolök och vitkål i cirka 5 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt vatten+fond. Lägg på lock och låt småputtra på svag värme i cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
- Ta bort skinnet på falukorven och skär den i potatischipsstora stavar.
- Lägg ärterna i grytan mot slutet av koktiden och sedan falukorven. Låt allt bli varmt (ca 3 minuter). Servera med en god senap till.
Kockens kommentar
Korven har sitt ursprung från koppargruvan i Falun från 800-talet e.Kr. Där använde man ox- och hästhud som band till malmhissarna. Läs mer, klicka på ingrediensen.Fler recept inom Kokt korv, korvgryta
Liknande recept som Falukorvsgryta
-
Wienerkorv gourmet
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lompe, norska potatistunnbröd med wienerkorv
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos
Tid: 55 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt fläskkorv med olivpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bönkorvgryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Korvgulasch
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddig merguezgryta
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Het linsgryta med chorizo och blomkål
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel svampbulgur med chorizo, bönor och tranbär
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan