Örtgravad älgfilé (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Örtgravad älgfilé (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Älgfilé

400.0 

gram

 

Marinad:

 

Gin

4.0 

cl

Basilika finhackad

1.0 

msk

Mejram hackad

1.0 

msk

Dragon färskhackad

1.0 

msk

Salvia hackad

1.0 

msk

Persilja finhackad

1.0 

msk

Lagerblad

2.0 

blad

Enbär }

1.0 

msk

Strösocker

4.0 

msk

Vitpeppar nymald

4.0 

msk

Salt

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Rönnbärsgelé

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gravning >

 

 

Så lagas älgkött >

 

 

Om marinering >

 

 

Så marineras kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 185

GBR (GI) / port: 1

Recept: 742 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 18%

Fett: 1%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 133 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgfilé 400.0 gram 57%

 

Marinad:

Gin 4.0 cl Äts ej

Basilika finhackad 1.0 msk 0%

Mejram hackad 1.0 msk 0%

Dragon färskhackad 1.0 msk 0%

Salvia hackad 1.0 msk 0%

Persilja finhackad 1.0 msk 0%

Lagerblad 2.0 blad 1%

Enbär } 1.0 msk 2%

Strösocker 4.0 msk 31%

Vitpeppar nymald 4.0 msk 10%

Salt 2.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Rönnbärsgelé 0%

 

Kockskolan:

Om gravning > Äts ej

Så lagas älgkött > Äts ej

Om marinering > Äts ej

Så marineras kött > Äts ej

Tillagning (15 min + 96 tim )

  1. Putsa köttet rent från hinnor och senor.
  2. Marinera 3-5 dagar: Häll gin i en plastpåse och lägg ner köttet. Tillslut påsen och låt marinera i 3 timmar. Vänd på påsen några gånger.
  3. Finhacka örtkryddor, smula lagerblad, mosa enbär och mal peppar.
  4. Ta ut köttet ur påsen (häll bort ginet) och gnid in det med alla kryddorna. Lägg i en ny plastpåse eller i en kastrull. Lägg på en tyngd och låt stå i värmen några timmar. Ställ därefter in köttet i kylskåp 3-5 dagar. Vänd köttet en gång per dag.
  5. Pärongelé? Tillaga pärongelé dagen före serveringsdagen om sådan önskas. Se separat recept via länk nedan.
  6. Måltidsdagen: Ta ut köttet, skär i skivor, lägg upp och servera med rönnbörsgelé och/eller pärongelé.

Kockens kommentar

Älgkött måste vara väl mörat. Läs mer > klicka på ingrediensen. Korttidsmarinering gör man för smakens skull, långtidsmarinering mörar köttet dessutom. Läs mer > Så marineras kött.

Alternativ

Pärongelé

Lingonketchup

Fler recept inom Köttförrätter

Liknande recept som Örtgravad älgfilé (förrätt)