Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 139
    
                Kcal / portion: 185
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 742 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 1%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgfilé 400.0 gram 57%
Marinad:
Gin 4.0 cl Äts ej
Basilika finhackad 1.0 msk 0%
Mejram hackad 1.0 msk 0%
Dragon färskhackad 1.0 msk 0%
Salvia hackad 1.0 msk 0%
Persilja finhackad 1.0 msk 0%
Lagerblad 2.0 blad 1%
Enbär } 1.0 msk 2%
Strösocker 4.0 msk 31%
Vitpeppar nymald 4.0 msk 10%
Salt 2.0 msk 0%
Tillbehör:
Rönnbärsgelé 0%
Kockskolan:
Om gravning > Äts ej
Så lagas älgkött > Äts ej
Om marinering > Äts ej
Så marineras kött > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 96 tim )
- Putsa köttet rent från hinnor och senor.
 - Marinera 3-5 dagar: Häll gin i en plastpåse och lägg ner köttet. Tillslut påsen och låt marinera i 3 timmar. Vänd på påsen några gånger.
 - Finhacka örtkryddor, smula lagerblad, mosa enbär och mal peppar.
 - Ta ut köttet ur påsen (häll bort ginet) och gnid in det med alla kryddorna. Lägg i en ny plastpåse eller i en kastrull. Lägg på en tyngd och låt stå i värmen några timmar. Ställ därefter in köttet i kylskåp 3-5 dagar. Vänd köttet en gång per dag.
 - Pärongelé? Tillaga pärongelé dagen före serveringsdagen om sådan önskas. Se separat recept via länk nedan.
 - Måltidsdagen: Ta ut köttet, skär i skivor, lägg upp och servera med rönnbörsgelé och/eller pärongelé.
 
Kockens kommentar
Älgkött måste vara väl mörat. Läs mer > klicka på ingrediensen. Korttidsmarinering gör man för smakens skull, långtidsmarinering mörar köttet dessutom. Läs mer > Så marineras kött.
Alternativ
Fler recept inom Köttförrätter
Liknande recept som Örtgravad älgfilé (förrätt)
- 
                
                  
                
                Pelle Janzons tigerbiff, Pelle Janssons tigerbiff (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kalvcarpaccio med fraiche löjrom (förrätt)
Tid: 15 min (+ 8 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sanna, Täby Restaurangskola
 - 
                
                  
                
                Gravad oxfilé (förrätt)
Tid: 20 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fontana
 - 
                
                  
                
                Örtgravad älgfilé (förrätt)
Tid: 15 min (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Carpaccio variazione - tre sorters oxfilé (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Sesamcarpaccio (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Älgcarpaccio med basilika, äpple och russin (förrätt)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Vild carpaccio av älgfilé med senapslingon (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 
              
              
                
                    
                              
                              
                              