Gravad oxfilé (förrätt)

Foto: Fontana *

Gravad oxfilé (förrätt)

Lägg till ingredienser

Portioner: 10

Oxfilé

100.0 

gram

Salt utan jod

3.0 

dl

Strösocker

4.0 

dl

Rosmarin färsk

3.0 

kvistar

Timjan färsk

3.0 

kvistar

Enbär }

5.0 

styck

Brandy/cognac

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Grön sparris färsk

1.0 

knippe

Olivolja extra virgin

 

 

Balsamvinäger vit }

 

 

Flingsalt

 

 

Vitpeppar nymald

 

 

 

Kockskolan:

 

Så gravas kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1804 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 34%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 114 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé 100.0 gram 7%

Salt utan jod 3.0 dl 0%

Strösocker 4.0 dl 84%

Rosmarin färsk 3.0 kvistar 0%

Timjan färsk 3.0 kvistar 0%

Enbär } 5.0 styck 0%

Brandy/cognac 3.0 msk 5%

 

Tillbehör:

Grön sparris färsk 1.0 knippe 3%

Olivolja extra virgin 0%

Balsamvinäger vit } 0%

Flingsalt 0%

Vitpeppar nymald 0%

 

Kockskolan:

Så gravas kött > Äts ej

Kock: Fontana

Tillagning (20 min + 120 tim )

  1. Putsa oxfilén fri från hinnor och synligt fett.

  2. Grava: Blanda salt med socker. Om det behövs mer av blandningen, ta ungefär lika delar salt och socker. Vill man ha ett lite ”lenare” resultat, tar man lite mer socker än salt.

  3. Gnid in oxfilén med lite av blandningen. Lägg oxfilén med kryddor och resterande salt- och sockerblandning i en plastlåda med tätslutande lock. Ställ in i kylen. Nu ska oxfilén stå och gravas i 4-5 dagar. Vänd den några gånger om dagen, för att kryddor och lag blandas och täcker hela köttbiten.

  4. Dagen innan servering tillsätts Metaxa (grekisk brandy. Kan ersättas med cognac eller bourbon, men detta förändrar smaken.

  5. Torka av oxfilén med hushållspapper direkt före servering. Skär i tunna skivor.

  6. Skär av torr ände på sparrisen. Hyvla över rå sparris, i tunna längsgående skivor. Använd en mandolin eller potatisskalare.

  7. Droppa över olivolja och balsamvinäger. Strö över flingsalt och nymald peppar.

Kockens kommentar

Att grava kött (nötkött och vilt) kan bli magiskt gott, men det gäller att vara ute i god tid här. Räkna med att det tar 4-5 dagar för en rejäl bit oxfilé att bli färdiggravad. 

Fler recept inom Köttförrätter

Liknande recept som Gravad oxfilé (förrätt)