Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1804 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxfilé 100.0 gram 7%
Salt utan jod 3.0 dl 0%
Strösocker 4.0 dl 84%
Rosmarin färsk 3.0 kvistar 0%
Timjan färsk 3.0 kvistar 0%
Enbär } 5.0 styck 0%
Brandy/cognac 3.0 msk 5%
Tillbehör:
Grön sparris färsk 1.0 knippe 3%
Flingsalt 0%
Kockskolan:
Så gravas kött > Äts ej
Kock: Fontana
Tillagning (20 min + 120 tim )
-
Putsa oxfilén fri från hinnor och synligt fett.
Grava: Blanda salt med socker. Om det behövs mer av blandningen, ta ungefär lika delar salt och socker. Vill man ha ett lite ”lenare” resultat, tar man lite mer socker än salt.
Gnid in oxfilén med lite av blandningen. Lägg oxfilén med kryddor och resterande salt- och sockerblandning i en plastlåda med tätslutande lock. Ställ in i kylen. Nu ska oxfilén stå och gravas i 4-5 dagar. Vänd den några gånger om dagen, för att kryddor och lag blandas och täcker hela köttbiten.
Dagen innan servering tillsätts Metaxa (grekisk brandy. Kan ersättas med cognac eller bourbon, men detta förändrar smaken.
Torka av oxfilén med hushållspapper direkt före servering. Skär i tunna skivor.
Skär av torr ände på sparrisen. Hyvla över rå sparris, i tunna längsgående skivor. Använd en mandolin eller potatisskalare.
Droppa över olivolja och balsamvinäger. Strö över flingsalt och nymald peppar.
Kockens kommentar
Att grava kött (nötkött och vilt) kan bli magiskt gott, men det gäller att vara ute i god tid här. Räkna med att det tar 4-5 dagar för en rejäl bit oxfilé att bli färdiggravad.Fler recept inom Köttförrätter
Liknande recept som Gravad oxfilé (förrätt)
-
Pelle Janzons tigerbiff, Pelle Janssons tigerbiff (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvcarpaccio med fraiche löjrom (förrätt)
Tid: 15 min (+ 8 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sanna, Täby Restaurangskola
-
Gravad oxfilé (förrätt)
Tid: 20 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fontana
-
Örtgravad älgfilé (förrätt)
Tid: 15 min (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carpaccio variazione - tre sorters oxfilé (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sesamcarpaccio (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med basilika, äpple och russin (förrätt)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vild carpaccio av älgfilé med senapslingon (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan