Kokt potatis - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt potatis - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

0.8 

kilo

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 18

Recept: 537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 170 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 0.8 kilo 100%

Salt 0%

Tillagning (30 min )

  1. Färsk potatis
    Gnid potatisen ren med svamp eller trasa.
    Koka på medelvärme i saltat vatten.  Tillsätt gärna några dillkvistar.
    Koktid:  10-20 minuter.

  2. Oskalad vinterpotatis
    Borsta eller skrapa potatisen väl. 
    Koka på medelvärme i osaltat vatten.
    Salt onödigt (tränger igenom skalet).
    Koktid: ca 25 minuter.

  3. Skalad vinterpotatis
    Skala och lägg i saltat vatten. 
    Koka på medelvärme. 
    Koktid: ca 25 min.

  4. Mandelpotatis
    Kokas alltid med skal.

Kockens kommentar

Potatis som kokas med skalen på behåller mer vitamin C än skalad och smakar godare. Välj jämnstora potatisar, så att de blir färdiga samtidigt. Dela ev de största potatisarna.  Läs mer: Potatissorter

Alternativ

Alt: Pressad potatis

Alt: Potatismos

Alt: Stuvad potatis

Fler recept inom Varma tillbehör

Liknande recept som Kokt potatis - grundrecept