Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 698

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2791 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blandfärs 500.0 gram 34%
Ströbröd 4.0 msk 5%
Mjölk 1.5 dl 3%
Ägg 1.0 styck 2%
Gul lök hackad 2.0 msk 0%
Persilja finhackad 1.0 dl 0%
Salt 1.5 tsk 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Matfett till stekning 2.0 msk 7%
Sås:
Vatten 1.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Grädde 1.0 dl 13%
Steksky 0%
Tillbehör:
Karotter 300.0 gram 3%
Potatis 0.8 kilo 19%
Mjölk 1.0 dl 2%
Vinbärsgelé 1.0 dl 12%
Kockskolan:
Om järpar > Äts ej
Om köttfärsrätter > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Blanda ströbröd med mjölk. Låt svälla i 10 minuter. Hacka persilja. Skala och hacka lök. Skala karotter.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Blanda färs, salt, peppar, lök, persilja och ägg. Blanda ordentligt. Forma korvar med fuktade händer.
- Hetta upp mafett i panna på medelhög värme. Bryn ruladerna runt om.
- Sås: Tillsätt vatten, fond och grädde i pannan. Efterstek under lock på svag värme cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Koka karotterna 5-10 minuter.
- Mosa potatis med lite mjölk, salt, peppar.
Kockens kommentar
"Riktiga" järpar lagas egentligen på kalvfärs. Detta är en billigare variant, men väl så god. Karotter = små morötter, läs mer > klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Pannbiff, köttfärsbiffar
Liknande recept som Fläsksiljejärpar med karotter och gräddsås
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, ā la Petter
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Persiljejärpar med svampsås
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pannbiff med lök
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff Svensson med honungssenap och tomatsalsa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Medisterkaker, norska fläskfärsbiffar
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläsksiljejärpar med karotter och gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Corned Beef Hash - potatismos med kött
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan