Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 870

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3482 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvfärs 500.0 gram 26%
Vispgrädde 2.0 dl 21%
Vitt bröd dagsgammalt 2.0 dl 4%
Ägg 2.0 styck 4%
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Sås:
Vispgrädde 2.0 dl 21%
Smör 25.0 gram 5%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Lingonsylt konserverad 4.0 msk 3%
Kockskolan:
Om järpar > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning (45 min )
- Köttet skall vara utan fett, hinnor, senor och finmalt (tre gånger genom fina skivan).
- Riv bröd utan kanter i smulor (brödet bör inte vara dagsfärskt). Lägg i skål och tillsätt grädde. Låt dra i fem minuter eller mer. Rör om och finfördela. Maler man själv köttet tas detta med i kvarnen.
- Skala och koka potatis.
- Blanda färs med gräddbrödet, salt och peppar. Bearbeta smeten väl. Forma med blöt sked eller med händerna ovala bullar.
- Hetta upp smör i platå/traktörpanna (panna med hög kant och lock) och bryn biffarna gyllenbruna runt om.
- Ta ur biffarna. Tillsätt grädde i pannan. Låt koka en stund. Vispa ner en kall klick smör.
- Sila såsen och rengör pannan. Häll tillbaka såsen och lägg i biffarna.
- Lägg på pannlocket och låt småkoka i 20 minuter.
Kockens kommentar
Kalvjärpe är en rätt som förekommer i vår tidigaste kokbokslitteratur. Från början var det omalet fint kalvkött från innanlåret eller kotlettraden, som formades till storlek och utseende som järpbröst. Dessa späckades, bryntes och bräserades i grädde på samma sätt som man då gjorde med järpar.
Alternativ
Fler recept inom Pannbiff, köttfärsbiffar
Liknande recept som Kalvjärpe original
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, ā la Petter
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Persiljejärpar med svampsås
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pannbiff med lök
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff Svensson med honungssenap och tomatsalsa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Medisterkaker, norska fläskfärsbiffar
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläsksiljejärpar med karotter och gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Corned Beef Hash - potatismos med kött
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan