Kalvjärpe original

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalvjärpe original

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvfärs

500.0 

gram

Vispgrädde

2.0 

dl

Vitt bröd dagsgammalt

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Matfett till ugnsform

 

 

Salt och peppar

 

 

Platå (traktörpanna) >

 

 

 

Sås:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Smör

25.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Lingonsylt konserverad

4.0 

msk

Inlagd färsk gurka

 

 

 

Kockskolan:

 

Om järpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 870

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3482 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 403 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvfärs 500.0 gram 26%

Vispgrädde 2.0 dl 21%

Vitt bröd dagsgammalt 2.0 dl 4%

Ägg 2.0 styck 4%

Matfett till ugnsform 0%

Salt och peppar 0%

Platå (traktörpanna) > Äts ej

 

Sås:

Vispgrädde 2.0 dl 21%

Smör 25.0 gram 5%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Lingonsylt konserverad 4.0 msk 3%

Inlagd färsk gurka 0%

 

Kockskolan:

Om järpar > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Köttet skall vara utan fett, hinnor, senor och finmalt (tre gånger genom fina skivan).
  2. Riv bröd utan kanter i smulor (brödet bör inte vara dagsfärskt). Lägg i skål och tillsätt grädde. Låt dra i fem minuter eller mer. Rör om och finfördela. Maler man själv köttet tas detta med i kvarnen.
  3. Skala och koka potatis.
  4. Blanda färs med gräddbrödet, salt och peppar. Bearbeta smeten väl. Forma med blöt sked eller med händerna ovala bullar.
  5. Hetta upp smör i platå/traktörpanna (panna med hög kant och lock) och bryn biffarna gyllenbruna runt om.
  6. Ta ur biffarna. Tillsätt grädde i pannan. Låt koka en stund. Vispa ner en kall klick smör.
  7. Sila såsen och rengör pannan. Häll tillbaka såsen och lägg i biffarna.
  8. Lägg på pannlocket och låt småkoka i 20 minuter.

Kockens kommentar

Kalvjärpe är en rätt som förekommer i vår tidigaste kokbokslitteratur. Från början var det omalet fint kalvkött från innanlåret eller kotlettraden, som formades till storlek och utseende som järpbröst. Dessa späckades, bryntes och bräserades i grädde på samma sätt som man då gjorde med järpar.

Alternativ

Persiljejärpar

Fler recept inom Pannbiff, köttfärsbiffar

Liknande recept som Kalvjärpe original