Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3205 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvfärs 600.0 gram 34%
Potatis kokt 3.0 styck 7%
Ägg 2.0 styck 4%
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Persilja 1.0 knippe 0%
Vatten 2.0 dl 0%
Matfett (smör) 2.0 msk 6%
Sås:
Svamp 150.0 gram 1%
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Vispgrädde 1.0 dl 11%
Mjölk 2.5 dl 5%
Sojasås kinesisk 1.5 msk 0%
Matlagningsmjöl 3.0 tsk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 17%
Lingonsylt konserverad 2.0 dl 11%
Kockskolan:
Om järpar > Äts ej
Om köttfärsrätter > Äts ej
Om vita såser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Saknas färdigkokt potatis till järparna, så skala och koka sådan och låt kallna. Beräkna extra tillagningstid med 1 timme. I stället för potatis kan man använda ströbröd eller havregryn som får svälla i vatten eller mjölk.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skala, finhacka lök. Hacka persilja. Vispa ägg i en bunke med en gaffel. Tillsätt vatten och mosa ner kall potatis. Rör ner färs, lök och persilja. Smaksätt med peppar och salt. Rör till jämn smet.
- Skala och koka tillbehörspotatis.
- Smörj en ugnssäker form med matfett. Forma bullar med fuktade händer. Bryn bullarna hastigt i lite matfett i en panna på hög värme. Lägg sedan över i form. Sätt in lågt i ugn i cirka 20 minuter.
- Sås: Rensa svamp. Skala, hacka lök. Bryn lök och svamp i panna. Rör om. Tag av från plattan. Vispa ner lite mjöl. Tillsätt mjölk och grädde. Rör om. Koka upp under omröring. Smaka av med salt, peppar och soja.
Kockens kommentar
Val av svamp avgör smaken på såsen. Vi valde en burk med blandsvamp, vilket ger viss viltkaraktär. I stället för kalvfärs går det även bra med nötfärs, viltfärs eller blandfärs.
Alternativ
Fler recept inom Pannbiff, köttfärsbiffar
Liknande recept som Persiljejärpar med svampsås
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, ā la Petter
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Persiljejärpar med svampsås
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pannbiff med lök
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff Svensson med honungssenap och tomatsalsa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Medisterkaker, norska fläskfärsbiffar
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläsksiljejärpar med karotter och gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Corned Beef Hash - potatismos med kött
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan