Persiljejärpar med svampsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Persiljejärpar med svampsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvfärs

600.0 

gram

Potatis kokt

3.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

Schalottenlök

1.0 

styck

Persilja

1.0 

knippe

Vatten

2.0 

dl

Matfett (smör)

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Svamp

150.0 

gram

Schalottenlök

1.0 

styck

Vispgrädde

1.0 

dl

Mjölk

2.5 

dl

Sojasås kinesisk

1.5 

msk

Matlagningsmjöl

3.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Lingonsylt konserverad

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om järpar >

 

 

Om köttfärsrätter >

 

 

Om vita såser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3205 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 585 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvfärs 600.0 gram 34%

Potatis kokt 3.0 styck 7%

Ägg 2.0 styck 4%

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Persilja 1.0 knippe 0%

Vatten 2.0 dl 0%

Matfett (smör) 2.0 msk 6%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Svamp 150.0 gram 1%

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Vispgrädde 1.0 dl 11%

Mjölk 2.5 dl 5%

Sojasås kinesisk 1.5 msk 0%

Matlagningsmjöl 3.0 tsk 1%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 17%

Lingonsylt konserverad 2.0 dl 11%

 

Kockskolan:

Om järpar > Äts ej

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om vita såser > Äts ej

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Saknas färdigkokt potatis till järparna, så skala och koka sådan och låt kallna. Beräkna extra tillagningstid med 1 timme. I stället för potatis kan man använda ströbröd eller havregryn som får svälla i vatten eller mjölk.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Skala, finhacka lök. Hacka persilja. Vispa ägg i en bunke med en gaffel. Tillsätt vatten och mosa ner kall potatis. Rör ner färs, lök och persilja. Smaksätt med peppar och salt. Rör till jämn smet.
  4. Skala och koka tillbehörspotatis.
  5. Smörj en ugnssäker form med matfett. Forma bullar med fuktade händer. Bryn bullarna hastigt i lite matfett i en panna på hög värme. Lägg sedan över i form. Sätt in lågt i ugn i cirka 20 minuter.
  6. Sås: Rensa svamp. Skala, hacka lök. Bryn lök och svamp i panna. Rör om. Tag av från plattan. Vispa ner lite mjöl. Tillsätt mjölk och grädde. Rör om. Koka upp under omröring. Smaka av med salt, peppar och soja.

Kockens kommentar

Val av svamp avgör smaken på såsen. Vi valde en burk med blandsvamp, vilket ger viss viltkaraktär. I stället för kalvfärs går det även bra med nötfärs, viltfärs eller blandfärs.

Alternativ

Kalvjärpe original

Fler recept inom Pannbiff, köttfärsbiffar

Liknande recept som Persiljejärpar med svampsås