Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Lantbrödsmjöl (råsikt+vete)

1.5 

liter

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten

5.0 

dl

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Kummin hel

2.0 

tsk

Sirap mörk

2.0 

msk

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om bondbröd >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 1701

GBR (GI) / port: 157

Recept: 3403 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 630 gram)

Ingredienser

Visa:

Lantbrödsmjöl (råsikt+vete) 1.5 liter 84%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Vatten 5.0 dl 0%

Smör normalsaltat 50.0 gram 11%

Salt 2.0 tsk 0%

Kummin hel 2.0 tsk 0%

Sirap mörk 2.0 msk 4%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om bondbröd > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (2 tim )

  1. Deg: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°C) och häll över jästen så att den löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett i vätskan.
  2. Tillsätt sirap, salt och kummin. Mät upp mjöl och tillsätt det under omrörning men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
  3. Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör ett fint mönster genom att klippa tre skåror med en sax. Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

Bondbröd är ett allmänt, ganska oprecist begrepp om bröd, vanligen ett rustikare bröd med grövre struktur. Läs mer > Om bondbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktsbröd - grundrecept

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som Bondbröd