Vit chokladmousse med kiwisås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vit chokladmousse med kiwisås

Lägg till ingredienser

Stora portioner: 4

Vit choklad

200.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Äggula

1.0 

styck

Cointreau

2.0 

msk

Gelatinblad

1.5 

styck

Vispgrädde

3.0 

dl

 

Sås:

 

Kiwi

4.0 

styck

Florsocker

1.0 

msk

 

Garnering:

 

Physalis

4.0 

styck

Mörk choklad

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 282

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2735 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 21%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 242 gram)

Ingredienser

Visa:

Vit choklad 200.0 gram 43%

Ägg 1.0 styck 2%

Äggula 1.0 styck 2%

Cointreau 2.0 msk 4%

Gelatinblad 1.5 styck 0%

Vispgrädde 3.0 dl 39%

 

Sås:

Kiwi 4.0 styck 7%

Florsocker 1.0 msk 2%

 

Garnering:

Physalis 4.0 styck 1%

Mörk choklad 0%

Bakplåtspapper %

 

Kockskolan:

Om mousse > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (25 min + 3 tim )

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten i cirka 10 minuter.
  2. Sätt ner en rostfri bunke i en kastrull med sjudande vatten, lägg i den vita chokladen och låt den smälta i vattenbadet. Tag bunken ur badet och låt chokladen svalna något.
  3. Sätt ner en annan rostfri bunke i det sjudande vattenbadet och tillsätt ägg och äggula. Vispa tills äggsmeten börjar tjockna. Krama gelatinet lätt och smält ner det i äggsmeten.
  4. Tag bunken ur kastrullen och låt äggsmeten svalna under vispning. Tillsätt därefter den vita chokladen klickvis under omrörning. Häll på cointreau.
  5. Vispa grädden till tjockt skum i en skål och vänd ner äggsmeten försiktigt i grädden. Ställ moussen kallt i några timmar.
  6. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Doppa physalis i chokladen. Låt torka. Tag resten av chokladen och "rita" dekorativa choklad­trådar på smörpapper. Låt torka.
  7. Sås: Dela kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet med en sked. Kör fruktköttet i en mixer eller matberedare, tillsammans med florsocker tills det blir en slät puré.
  8. Inför servering: Forma moussen till ägg och lägg upp i dekorativa glas. Häll över kiwisås och dekorera med chokladkrea­tionerna. Servera.

Kockens kommentar

Punkt 1-7 förbereds lämpligen minst 3 timmar före servering.

Fler recept inom Fromage, mousse ¤

Liknande recept som Vit chokladmousse med kiwisås