Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

Kassler

4.0 

skivor

Hollandaisesås hemlagad

2.0 

dl

English muffins }

4.0 

styck

el. småfranska

 

 

Sallatsblad

4.0 

styck

Matfett till stekning

 

 

Svartpeppar nymald

 

 

 

Tillbehör:

 

Worcestershiresås

 

 

HP-sås

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

Pochera >

 

 

Färskäggstest >

 

 

Om hollandaisesåser >

 

 

Om English muffins >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 663

GBR (GI) / port: 14

Recept: 2651 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 15%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 270 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 9%

Kassler 4.0 skivor 8%

Hollandaisesås hemlagad 2.0 dl 42%

English muffins } 4.0 styck 39%

el. småfranska 0%

Sallatsblad 4.0 styck 0%

Matfett till stekning 0%

Svartpeppar nymald 0%

 

Tillbehör:

Worcestershiresås 0%

HP-sås 0%

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Pochera > Äts ej

Färskäggstest > Äts ej

Om hollandaisesåser > Äts ej

Om English muffins > Äts ej

Tillagning (10 min + 15 min )

  1. Baka engelska muffins, Se separat recept via länk nedan.
  2. Pochera ägg. Se recept > Pochera ägg. Länk nedan. Äggen måste vara purfärska och kan pocheras ett dygn i förväg.
  3. Tillred hollandaise (se recept via länk nedan). Alternativ sås > Mornaysås.
  4. Bräck (lättstek) kassler i panna.
  5. Lägg ett salladsblad på brödet, lägg på en kasslerskiva och häll på hollandaisesås. Toppa med pocherat ägg och vrid några varm med svartpepparkvarn över. Servera worcestershiresås och/eller HP-sås till rätten.

Kockens kommentar

Vad som är originalet är inte helt säkert, men detta recept bedömer vi vara originalet. Namnet bör vara Benedict inte Bénédictine som vanligen används, oavsett om det syftar på den helige Bénedict eller någon amerikan med detta namn (se nedan). I vart fall är det en klassisk rätt främst i USA ofta serverad som brunch-rätt. Då gärna tillsammans med "little clams" (små musslor) och förstärkt med en eller två Bloody Marys (som återställare efter en "arbetssam" lördagkväll). Gubbamat alltså!

Ingredienserna varierar också. Det är vanligare att man serverar béarnaise till i stället för hollandaise och kokt skinka i stället för kassler. Jämför recept > Svensk Ägg Bénédictine.  Hursomhelst, de olika varianterna är alla goda.

Det finns många myter om rättens ursprung. T.ex: Bankmannen LeGrand Benedict klagade 1860 på   Delmonico´s restaurant i New York att han var uttråkad på menyn. Kökschefen Charles Ranhofer svarade med att servera denna rätt. Eller: Wall Street-mäklaren Lemuel Benedict bad 1894 på Waldorf Hotel om toast, bacon, pocherade ägg och en skål hollandaise som botemedel mot en baksmälla. Hotelchefen Oscar Tschirky tillfogade senare receptet till menyn.

English muffins är något annat än de sockerkaks­muffins som vi är vana vid. Det ät ett platt vitt matbröd ("småfranska") som steks i panna (läs mer > Om Enlish muffins). Se recept via länk nedan.

Alternativ

English Muffins

Hemgjord hollandaise

Pochera ägg

Svensk Ägg Bénédictine

Mornaysås

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)