Plommonspäckad fläskkarré med rotfruktsgratäng

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Plommonspäckad fläskkarré med rotfruktsgratäng

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläskkarré benfri

800.0 

gram

Katrinplommon

150.0 

gram

Matfett till stekning

2.0 

msk

Rosmarin torkad

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Vatten

1.0 

dl

Matlagningsgrädde

2.0 

dl

Sojasås

1.0 

stänk

 

Gratäng:

 

Morot

3.0 

styck

Palsternacka

2.0 

styck

Potatis mjölig sort

5.0 

styck

Purjolök

1.0 

bit

Vispgrädde

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskkarré >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Jules Muller Gewurztraminer Réserve

Torrt druvigt vitt vin
Pris: 102 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 966

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3864 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 509 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskkarré benfri 800.0 gram 34%

Katrinplommon 150.0 gram 10%

Matfett till stekning 2.0 msk 5%

Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Vatten 1.0 dl 0%

Matlagningsgrädde 2.0 dl 8%

Sojasås 1.0 stänk 0%

 

Gratäng:

Morot 3.0 styck 3%

Palsternacka 2.0 styck 4%

Potatis mjölig sort 5.0 styck 9%

Purjolök 1.0 bit 0%

Vispgrädde 3.0 dl 28%

 

Kockskolan:

Så lagas fläskkarré > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 200-225°C.
  2. Gratäng: Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform. Salta, peppra och häll på grädde. Ställ in i ugn i cirka 40 minuter till fin färg.
  3. Kött: Skär en djup skåra längs ryggbenet och stoppa in katrinplommon. Äppelbitar kan också ingå. Eller.. se kommentar. Bind ihop med hushållssnöre. Gnid in ytan med rosmarin, salt och peppar.
  4. Stek köttet hastigt i panna på hög värme tills det får fin färg runt om. Lägg köttet i ugnsform, och efterstek i cirka 30 minuter till inner­temperatur 80°C. Låt vila 10 minuter.
  5. Sås: Vispa ur pannan med lite vatten. Häll i grädde, fond och soja. Låt småkoka i några minuter. Salta och peppra.

Kockens kommentar

För knaperstekt svål, se recept via länk nedan.

Plommonspäckning: I stället för att skära upp köttet vid ryggbenet kan man trycka ut ett hål i kortändan, lämpligen först med ett brynstål sedan med skaftet på en inte alltför stor förskärare (kniv). Hålet fylls med katrinplommon och tunt skivade äpplen. Ett tredje sätt är att snitta små hål i köttytan och där trycka in katrinplommon, vilket ofta föreslås i recept. Nackdelen är att den ytliga delen av plommonet ofta blir så hårt stekt att det knappt kan ätas.

Alternativ

Knaperstekt fläskstek

Äppelspäckad fläskkarré

Fler recept inom Fläskstek, karréstek

Liknande recept som Plommonspäckad fläskkarré med rotfruktsgratäng