Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 415

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1660 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Morot 2.0 styck 5%
Palsternacka 1.0 styck 4%
Potatis fast sort 4.0 styck 15%
Aubergine 1.0 styck 4%
Champinjoner färska 8.0 styck 2%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Timjan färskhackad 4.0 msk 0%
Kummin hel 1.0 tsk 0%
Olivolja 0%
Sås:
Smör normalsaltat 4.0 msk 23%
Matlagningsgrädde 2.0 dl 19%
Grönsaksfond konc. 2.5 msk 6%
Ingefära mald 1.0 tsk 1%
Tillbehör:
Ägg 4.0 styck 15%
Cornichon konserv 8.0 styck 1%
Sallatsblad 0%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala morötter, palsternacka och potatis. Hacka dem i små bitar. Skär obergine i grova bitar.
- Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek svamp och aubergine på medelvärme i 3-5 minuter, tills de börjar ta färg. Tag hacket ur pannan och lägg på en tallrik.
- Stek rotfrukterna i olivolja på medelhög värme cirka 10 minuter, tills de fått fin gyllenbrun färg.
- Tillsätt svamp, aubergine, timjan och kummin. Smaka av med salt och peppar. Sänk till låg värme. Håll det varmt.
- Sås: Smält smör i en stekpanna. Vispa ner grädde, fond och íngefära. Koka upp och sänk sedan till medellåg värme. Låt småkoka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Stek ägg i olivolja i en annan stekpanna.
- Forma pytten till en ring, lägg ägget ovanpå och servera sallad, rödbetor och gurka till.
Kockens kommentar
Obergine kan vara lite besk. Vill man minska beskan delar man den på mitten och strör på rikligt med salt. Låt vila 15 minuter eller mer för att dra ut det beska. Spola sedan av saltet innan tillagning. Detta förfarande var vanligt förr, men numera brukar man hoppa över detta moment, bl.a. för att aubergien vanligtvis inte är lika besk längre.
Fler recept inom Grön rätt i panna/ugn
Liknande recept som Vegetarisk pyttipanna med ingefärssås och ägg
-
Bakade primörbetor med ansjovissmör
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffranspannkaka med fårost
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Griljerade auberginetournedos
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Mozarellaöverbakade squashbåtar
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Pumpalåda med kassler
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesampanerad bönburgare
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Ugnslagad romanesco med kikärter, vegansk lätt måltid
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade GI-burgare med chilimajonnäs och dijonsenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon