Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 500

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2000 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 3%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvkött med ben 1.5 kilo 64%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Vitpeppar 6.0 korn Äts ej
Kryddpeppar 6.0 korn Äts ej
Salt 1.0 msk Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Rödbetor inlagda 6.0 dl 9%
Ättikssprit 12% 16.0 stänk 0%
Kockskolan:
Köttkvarn > Äts ej
Om sylta > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 10 tim )
- Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma av väl.
- Skala lök och skär i klyftor. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt köttet sjuda under lock på medellåg värme tills det är mört och släpper från benet (tar ungefär 1Ŋ timme).
- Ta ur kött och ben. Bena ur köttet medan det ännu är varmt. Lägg gärna tillbaka ben och brosk i grytan och låt det koka ytterligare (-30 minuter), vilket ger mer limämnen och kraftigare smak.
- Strimla köttet i matberedare eller mal i köttkvarn genom grov hålskiva, alternativt finstrimla och hacka med kniv.
- Sila av buljongen noga, helst genom silduk. Rengör grytan. Mät upp köttmängden och lägg ner i grytan. Mät upp buljong lite mer än köttmängd och häll i grytan. Låt koka upp, rör om.
- Häll massan i vattensköljd brödform och låt det svalna. Ställ det sedan i kylskåp för att stelna, helst över natt. Det tar minst två timmar för att stelna. Rör inte anrättningen under stelningsprocessen.
- Om syltan inte vill stelna, lös då upp ett par gelatinblad i kallt vatten. Smält ner syltan i en kastrull och blanda ner gelatinet. Ställ åter kallt. Konsistensen skall dock inte vara hård.
- Sylta serveras kall. Servera syltan med kokt eller stekt potatis och inlagda rödbetor. Brunkål passar också väl till. Några stänk ättika över syltan är klassikt.
Kockens kommentar
Sylta kan frysas - fet sylta i 3 månader, mager i 6 månader. Sylta som skall frysas bör kryddas extra, för att kryddsmaken försvagas under frysning. Minska gärna lite på spadet i syltan och koka upp den på nytt med lite vatten efter frysningen vilket förbättrar smak och konsistens. Ställ sedan i kylskåp för att stelna. Läs mer om sylta och se Tore Wretmans recept för syltor. Se Kockskolan > Om sylta.
Passar till
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Fin kalvsylta
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan