Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

1.0 

kilo

Ansjovisfilé konserv

1.5 

burkar

Gul lök

2.0 

styck

Ströbröd

2.0 

msk

Grädde

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Staropramen Granat

Ljus besk lager
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 581

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2325 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 11%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 318 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 1.0 kilo 29%

Ansjovisfilé konserv 1.5 burkar 17%

Gul lök 2.0 styck 5%

Ströbröd 2.0 msk 3%

Grädde 3.0 dl 46%

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.

  2. Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lätt sötaktig smak.

  3. Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatis och skär i pommes fritesstora stavar.

  4. Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.

  5. Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg. 

Kockens kommentar

Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs.

Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.

Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.

Fler recept inom Julsillen

Liknande recept som Janssons frestelse