Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 202

Kcal / portion: 415

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1661 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 13%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Bovetemjöl 1.0 dl 11%
Vetemjöl 1.0 dl 13%
Mjölk 2.0 dl 7%
Gräddfil 0.5 dl 4%
Ägg 1.0 styck 4%
Jäst färsk 15.0 gram 1%
Salt 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Lax varmrökt 200.0 gram 20%
Crčme fraiche el. gräddfil 2.0 dl 39%
Gräslök 1.0 knippe 1%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim 15 min )
- Skär laxen i strimlor. Finhacka gräslöken.
- Skilj på äggula och äggvita i varsin skål.
- Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 0,5-1 timme i rumstemperatur.
- Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.
- Grädda halvstora (12 cm) runda plättar på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.
- Serveras varm med lax och crčme fraiche blandat med gräslök.
Kockens kommentar
Blinier på ryskt vis serveras med smetana (rysk sur grädde), äkta rysk störkaviar och/eller med rökt lax i småbitar. Smetana finns inte att köpa i butik, men kan enkelt lagas (kräver dock 3 dagars förberedelsetid).
Recept på blinier
Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt
Liknande recept som Blinier med lax (förrätt)
-
Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blinis med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Potatisvåfflor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasvåfflor med rom, crčme fraîche och rödlök (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisvåffla med kräftskagen
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes ā la prins Bertil (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes ā la Danny Kaye (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med skaldjursstuvning (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampcrępes i ugn (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan