
Hemmagjord glögg - snabbvarianten
Hemmagjord glögg är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära?
Ingredienser
Rött fylligt vin 1.0 flaska
Kanelstång 5 cm 1.0 styck
Kardemummakärnor 6.0 styck
Kryddnejlika 4.0 styck
Pomeransskal 1.0 styck
Vatten 0.5 dl
Strösocker 0.7 dl
Tillval:
Brännvin (okryddat) 10.0 cl
Konjak/brandy 5.0 cl
Tillbehör:
Alternativt:
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Lägg kryddor i en kastrull och häll på vatten. Koka upp. Sänk temperaturen.
Tillsätt socker och rör om tills det smält.
Låt gärna stå en stund. Sila bort kryddor. - Häll vinet i en kastrull och tillsätt lagen.
Är glögglagen kryddstark kan det vara bra att tillsätta lite i taget och smaka av. - Tillsätt brännvin och konjak om starkare glögg önskas.
- Värm upp glöggen till 67°C. Aldrig över 70 grader, för då försvinner alkoholen snabbt.
- Servera glöggen varm med russin och sötmandel (helst skållad).
Kockens kommentar
I brist på pomeransskal kan man använda skall av apelsin, eller strunta i denna ingrediens. Mängd kryddor, socker och alkohol varieras enligt egen smak.
Ännu enklare: Köp färdig kryddmix.
Allra enklast: Köp glöggkoncentrat och blanda med vatten eller vin och spetsta med brännvin och konjak enligt egen smak.
Skållad mandel: Koka upp vatten i en kastrull.
Häll i sötmandel och vänta en kort stund.
Häll bort vattnet. När du kan ta i de heta mandlarna trycker du bort skalet mellan tummen och pekfingret.
Glögg smaksätts på allehanda sätt, t.ex. med lite ingefära, vaniljstång, apelsinjuice, eller sherry. Kanel, kryddnejlikor och kardemumma är dock nästintill ett måste.
Fler drinkrecept inom Varma juldrycker
Liknande recept som Hemmagjord glögg - snabbvarianten
-
Klassisk hemgjord glögg
Hemgjord glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära.
Arbetsmoment:
>> Så lagar du hemgjord glögg -
Glühwein
Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till nordbornas glögg.
Glühwein dricks liksom glögg varm,
vanligen vintertid och i synnerhet till jul. -
Rise & Fall
Het dryck med smak av kanel och äpple (eller päron), som gör susen för kropp och själ kalla, ruggiga dagar.
-
X-Pearience Åre!
Häpp, häpp, häpp!!!
-
Negus
Denna varma portvinssouer har tillagats på restaurang Marie Laveau i Stockholm.
En variant av glüwein m.a.o. -
Gondolens Egg Nogg
En varm äggtoddy är alltid en välkommen drink att värma sig med efter en kall vinterdag. Här är Stockholmsrestaurangen Gondolens förslag.
-
Varm glögg på granatäpple (alkoholfri)
En variant av glögg gjord på granatäppeljuice.
-
Hemmagjord glögg - snabbvarianten
Hemmagjord glögg är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära?
-
Åsas enkla glüwein
Osötad glüwein är ett alternativ till glögg om man vill undvika socker och sötma.