Artichauts au naturel, kronärtskocka helt enkelt (förrätt, lätt måltid)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Artichauts au naturel, kronärtskocka helt enkelt (förrätt, lätt måltid)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kronärtskocka

4.0 

st stora

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Citronjuice?

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Carlsberg Hof

Ljus medium lager
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 265

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1060 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 11%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 185 gram)

Ingredienser

Visa:

Kronärtskocka 4.0 st stora 31%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Smör normalsaltat 100.0 gram 69%

Citronjuice? %

 

Kockskolan:

Så kokas grönsaker > Äts ej

Tillagning (50 min )

Se film "Så kokas kronärtskocka", klicka på ingrediens Kronärtskocka.

  1. Ansa: Skaftet innehåller hårda trådar. Bryt av stjälken försiktigt alldeles vid basen. Då får man även med de trådar som trängt upp i själva botten (vilket man inte får om man skär av skaftet). Färska, fina kockor behöver inte bindas ihop.
  2. Tillbehör: Heta/varma kockor äts med kallt eller smält smör (beurre fondu), citronsmör (beurre au citron), eller hollandaise. Kalla kockor med en vinegrette eller majonnäs. Se recept via länk nedan.
  3. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull (citron-vinäger-ättika i vattnet förhindrar missfärgning, vissa tillsätter även lite socker). Lägg i skockorna. Om man vill undvika missfärgade toppar täcker man skockorna med dubbelt lager silduk vilket håller topparna fuktiga. Låt koka upp igen och låt sedan sjuda på svagare värme. När de större bladen lossar lätt, är de klara.

    Koktid:
    Stora 30-50 minuter. Små 20-30 minuter.
  4. Ta ur skockorna och låt dem rinna av uppochner. Vänd och servera med tillbehör. Ett elegantare sätt att servera, se kommentar nedan Fyllda skockor.
  5. Vin anses inte passa väl till kronärtskockor, men om man absolut vill ha detta passar ett starkt, torrt, kallt vitt vin som Macon, eller ett kylt rosévin med karaktär.

Kockens kommentar

Så äter du kronärtskocka: Dra loss bladen ett och ett och doppa den köttiga nedre delen i smält smör/citron eller någon annan god sås och dra av köttet mellan tänderna. Dra bort "skägget" varefter botten kan ätas med kniv och gaffel.

Fyllda skockor: Koka enligt ovan. Sära försiktigt på kronbladen, dra bort lila blad och lyft ur frökorgen ( "skägget") med en sked. Fyll på med ett par matskedar hollandaise eller annan god sås. Se film, klicka på ingrediens > Kronärtskocka.

Passar till

Smät smör

Citronsmör

Hollandaise

Vinegrette

Majonnäs

Fler recept inom Kokt grönt, grön gryta

Liknande recept som Artichauts au naturel, kronärtskocka helt enkelt (förrätt, lätt måltid)