
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Artichauts au naturel, kronärtskocka helt enkelt (förrätt, lätt måltid)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 265

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1060 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 11%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Kronärtskocka 4.0 st stora 31%
Salt 0%
Tillbehör:
Smör normalsaltat 100.0 gram 69%
Kockskolan:
Så kokas grönsaker > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
Se film "Så kokas kronärtskocka", klicka på ingrediens Kronärtskocka.
- Ansa: Skaftet innehåller hårda trådar. Bryt av stjälken försiktigt alldeles vid basen. Då får man även med de trådar som trängt upp i själva botten (vilket man inte får om man skär av skaftet). Färska, fina kockor behöver inte bindas ihop.
- Tillbehör: Heta/varma kockor äts med kallt eller smält smör (beurre fondu), citronsmör (beurre au citron), eller hollandaise. Kalla kockor med en vinegrette eller majonnäs. Se recept via länk nedan.
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull (citron-vinäger-ättika i vattnet förhindrar missfärgning, vissa tillsätter även lite socker). Lägg i skockorna. Om man vill undvika missfärgade toppar täcker man skockorna med dubbelt lager silduk vilket håller topparna fuktiga. Låt koka upp igen och låt sedan sjuda på svagare värme. När de större bladen lossar lätt, är de klara.
Koktid: Stora 30-50 minuter. Små 20-30 minuter. - Ta ur skockorna och låt dem rinna av uppochner. Vänd och servera med tillbehör. Ett elegantare sätt att servera, se kommentar nedan Fyllda skockor.
- Vin anses inte passa väl till kronärtskockor, men om man absolut vill ha detta passar ett starkt, torrt, kallt vitt vin som Macon, eller ett kylt rosévin med karaktär.
Kockens kommentar
Så äter du kronärtskocka: Dra loss bladen ett och ett och doppa den köttiga nedre delen i smält smör/citron eller någon annan god sås och dra av köttet mellan tänderna. Dra bort "skägget" varefter botten kan ätas med kniv och gaffel.
Fyllda skockor: Koka enligt ovan. Sära försiktigt på kronbladen, dra bort lila blad och lyft ur frökorgen ( "skägget") med en sked. Fyll på med ett par matskedar hollandaise eller annan god sås. Se film, klicka på ingrediens > Kronärtskocka.
Passar till
Fler recept inom Kokt grönt, grön gryta
Liknande recept som Artichauts au naturel, kronärtskocka helt enkelt (förrätt, lätt måltid)
-
Röd linsgryta med stark korv
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Kikärts- och rotfruktscurry med råris och cashewnötter
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Pumpagryta
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vegetarisk chili- och böngryta med citronyoghurt och mynta
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Gryta med matbanan, tomat och ingefära
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Quorn Chili, Texas style
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Jacob Wismar
-
Kikärtscurry med rotsaker och russinbasmati
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kikärtor i korma curry och kokos med aubergine och paprika
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Asiatisk gryta med blomkål (vegetarisk)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Vegetarisk julskinka av kålrot
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan