Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Köttfärs (blandfärs)

500.0 

gram

Vitkålsblad

14.0 

st stora

Långkornigt ris

0.5 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Mjölk el. vatten

2.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Vitpeppar

1.0 

krm

 

Sojasås

2.0 

msk

Sirap ljus

2.0 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Matfett till stekning

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Lingonsylt konserverad

2.0 

dl

Tandpetare

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kål >

 

 

Om köttfärsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santagostino Nero d´Avola-Syrah

Smakrikt rött vin
Pris: 55 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 651

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2605 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 599 gram)

Ingredienser

Visa:

Köttfärs (blandfärs) 500.0 gram 37%

Vitkålsblad 14.0 st stora 8%

Långkornigt ris 0.5 dl 6%

Gul lök 1.0 styck 2%

Mjölk el. vatten 2.0 dl 5%

Salt 1.0 tsk 0%

Vitpeppar 1.0 krm 0%

 

Sojasås 2.0 msk 1%

Sirap ljus 2.0 msk 5%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Matfett till stekning 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 21%

Lingonsylt konserverad 2.0 dl 13%

Tandpetare %

 

Kockskolan:

Om kål > Äts ej

Om köttfärsrätter > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackning. Låt svalna.
  2. Koka upp lättsaltat vatten. Skär runt vitkåls­stockens nedre del och lossa de yttre bladen. Koka dem i cirka 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Alternativt kokar man hela kålhuvudet, vilket gör det lättare att lossa bladen.
  3. Sätt ugnen på 170°C.
  4. Skala och finhacka lök. Blanda ris, färs, lök, mjölk och kryddor. Lägg en matsked smet på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare, eller bind ihop med snöre.
  5. Bryn dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt. Vänd och stek runt om tills kålytan fått lite färg. 
  6. Lägg över i en ugnsfast form. Späd med lite vatten, tillsätt sirap, soja och kalvfond. Sätt i ugn i cirka 45 minuter. Ös några gånger.
  7. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  8. Skysås: Sila skyn från grytan. Värm upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda i stärkelsemjöl om en tjockare sås önskas.

Kockens kommentar

Kåldolmar är en klassisk svensk rätt, fast med turkiskt ursprung (dolma). Tillagningen är tidsödande, men laga gärna en stor sats och frys in. Kåldolmar till många passar att steka i ugn. En långpanna rymmer ca 40 dolmar (ca 12 portioner).

Alternativ

Rårörda lingon

Norska kålrulletter

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Kåldolmar