Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 754

GBR (GI) / port: 5
Recept: 6030 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 10%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tjädertupp hel (ej ansad) 1.0 styck 58%
Sidfläsk rökt (el. bacon) 6.0 skivor 20%
Sås:
Lök gärna schalottenlök 2.0 st små Äts ej
Morot 1.0 st liten Äts ej
Stjälkselleri 0.5 stjälk Äts ej
Persilja 4.0 kvistar Äts ej
Vatten 8.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 3.0 msk 1%
Rött vin 3.0 dl 4%
Smör normalsaltat 30.0 gram 4%
Svarta vinbär 2.0 msk 0%
Tillbehör:
Potatis 16.0 styck 18%
Smör normalsaltat 100.0 gram 12%
Ströbröd 3.0 msk 2%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Finns hjärtat med, lägg det i fågeln. Salta och peppra invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tillred potatis enligt separat recept. Tid cirka 1 timme.
- Bryn vardera sidan av fågeln i panna på medelhög värme till fin yta. Lägg fågeln brevid potatisen på ungsgaller med plåt under. Stektid ca 1 timme, se nedan. Ta ut fågeln och låt vila 15 minuter. Skär upp.
- Sås: Skala och finhacka lök och rotsaker. Fräs i matfett med persilja några minuter. Tillsätt vatten, fond, rödvin, lite steksky. Sila såsen i en kastrull. Tillsätt en klick smör och vinbär. Låt sjuda ca 5 minuter.
Kockens kommentar
Stektid är lite knepigt då fågelns storlek kan variera kraftigt (1-3 kg) 30-75 min. Stektermometer kan fungera på större fågel. Innertemperatur 65 grader = medium (bild).
Tillhörande recept
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman