Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Tjädertupp hel (ej ansad)

1.0 

styck

Sidfläsk rökt (el. bacon)

6.0 

skivor

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Sås:

 

Lök gärna schalottenlök

2.0 

st små

Morot

1.0 

st liten

Stjälkselleri

0.5 

stjälk

Persilja

4.0 

kvistar

Vatten

8.0 

dl

Oxfond koncentrerad

3.0 

msk

Rött vin

3.0 

dl

Smör normalsaltat

30.0 

gram

Svarta vinbär

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

16.0 

styck

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Ströbröd

3.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santa Ana Reserve Malbec Shiraz

Smakrikt rött vin
Pris: 69 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 754

GBR (GI) / port: 5

Recept: 6030 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 10%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 407 gram)

Ingredienser

Visa:

Tjädertupp hel (ej ansad) 1.0 styck 58%

Sidfläsk rökt (el. bacon) 6.0 skivor 20%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

 

Sås:

Lök gärna schalottenlök 2.0 st små Äts ej

Morot 1.0 st liten Äts ej

Stjälkselleri 0.5 stjälk Äts ej

Persilja 4.0 kvistar Äts ej

Vatten 8.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 3.0 msk 1%

Rött vin 3.0 dl 4%

Smör normalsaltat 30.0 gram 4%

Svarta vinbär 2.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Potatis 16.0 styck 18%

Smör normalsaltat 100.0 gram 12%

Ströbröd 3.0 msk 2%

Tillagning (2 tim )

  1. Finns hjärtat med, lägg det i fågeln. Salta och peppra invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Tillred potatis enligt separat recept. Tid cirka 1 timme.
  4. Bryn vardera sidan av fågeln i panna på medelhög värme till fin yta. Lägg fågeln brevid potatisen på ungsgaller med plåt under. Stektid ca 1 timme, se nedan. Ta ut fågeln och låt vila 15 minuter. Skär upp.
  5. Sås: Skala och finhacka lök och rotsaker. Fräs i matfett med persilja några minuter. Tillsätt vatten, fond, rödvin, lite steksky. Sila såsen i en kastrull. Tillsätt en klick smör och vinbär. Låt sjuda ca 5 minuter.

Kockens kommentar

Stektid är lite knepigt då fågelns storlek kan variera kraftigt (1-3 kg) 30-75 min. Stektermometer kan fungera på större fågel. Innertemperatur 65 grader = medium (bild).

 

Tillhörande recept

Hasselbackspotatis

Kokta grönsaker

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis