Lamm i kål (får i kål), köttgryta av lammbog och/eller bringa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lamm i kål (får i kål), köttgryta av lammbog och/eller bringa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammbog+bringa m. ben

1.5 

kilo

Kryddpeppar

10.0 

korn

Salt

2.0 

tsk

Vitkål ansad

1.0 

kilo

Gul lök

1.0 

st stor

Lagerblad

2.0 

blad

Timjan färsk

3.0 

kvistar

Timjan till garnering

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.0 

kilo

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammbog >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Melini Chianti Pian del Masso

Mjukt rött vin
Pris: 72 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2191 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 641 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog+bringa m. ben 1.5 kilo 52%

Kryddpeppar 10.0 korn 0%

Salt 2.0 tsk 0%

Vitkål ansad 1.0 kilo 14%

Gul lök 1.0 st stor 3%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Timjan färsk 3.0 kvistar 0%

Timjan till garnering %

 

Tillbehör:

Potatis 1.0 kilo 31%

 

Kockskolan:

Så lagas lammbog > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Vattnet skall knappt täcka köttet. Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Koka upp och skumma av.
  2. Salta och peppra. Sänk till låg värme och låt sjuda i 30 minuter under lock.
  3. Skala under tiden lök och skär den och kålen i grova bitar. Fräs kålet lätt i panna med smör på medelhög värme i cirka 5 minuter. Stek i omgångar, inte för mycket i pannan samtidigt.
  4. Tillsätt kål, lök, lagerblad och timjan i grytan. Koka ytterligare 30 minuter.
  5. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  6. Smaka av köttet att det är mjukt. Om inte, koka ytterligare i upp till 20 minuter. Serveras varmt med klippt timjan över.

Kockens kommentar

En klassisk rätt, som idag snarare lagas på lamm än får. Fårkött kräver längre koktid än lammkött. Bra på hösten då det finns bra vitkål och billigt lammkött. Se till att få benen knäckta vid inköpet. Bringan är fetare än bogen och ger mer smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Lamm i kål (får i kål), köttgryta av lammbog och/eller bringa