Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 914

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3657 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 11%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Lammkotlett dubbel 8.0 styck 53%
Matfett till stekning 2.0 msk 5%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Smör normalsaltat 3.0 msk 8%
Katrinplommon 300.0 gram 21%
Sallad till maten? 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så lagas lammkotletter > Äts ej
Så råsteks potatis > Äts ej
Kalorier i recept > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Förbered sallad till maten. Snitta gärna fettkanten/hinnan på kotletterna så bör
- Skala och grovriv potatis. Finhackad lök kan ingå. Pressa ut vätska med handen och häll av.
- Rösti: Bryn rikligt med smör i het panna. Ta en stor skopa potatis och platta ut massan till en tjock pannkaka. Sänk värmen till medel. Stek 5-10 minuter per sida beroende på tjocklek, tills gyllenbrun skorpa. Se till att det inte steker torrt och bränns vid, tillsätt mer smör vid behov och lossa kakan från pannbotten med stekspade. Man kan vända kakan med hjälp av en tallriks som läggs över stekpannan. Salta och peppra på den nystekta yta.
- Kotletter: Hetta under tiden upp smör/olja i en annan stekpanna. Bryn kotletterna på båda sidor. Sätt ner värmen och låt eftersteka. Vänd flera gånger för jämnare genomstekning. Köttet bör vara rosa eller medium stekt. Stektid 1-1,5 minuter per sida för tempererat kött. Ta ur.
- Värm plommonen i pannan.
Kockens kommentar
Lammkotletter med fettkant är fettrika (~17%). Det mesta av fettet finns dock i fettkanten. Utan kant minskar kalorimängden per portion med cirka 300 Kcal till 600 Kcal. Lammkotletterna från 490 till 175 Kcal. Normal kalorimängd per portion är runt 600 Kcal. Läs mer > Kalorier i recept.Rösti är ursprungligen en Schweizisk rätt, en variant av råraka. Det finns många olika varianter smaksatt med lök och/eller bacon, eller med ost och stekt ägg. "Rösti" från det tyska ordet rösten = rosta. Till skillnad från rårakor brukar rösti vara ganska tjocka pannkakor och helst stora ur vilken man skär ut trekanter till gästerna. Läs mer > Så råsteks potatis.
Jämför
Fler recept inom Lammkotletter, lammracks
Liknande recept som Lammkotletter med rösti och katrinplommon
-
Lambogskotletter
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Panerade lammracks på engelskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Currymarinerade dubbla lammkotletter
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Ugnsbakade lammracks med ädelostpolenta och broccoli
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Lammracks provencale med sparris och potatissallad
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Citronmarinerade dubbla lammkotletter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tamarimarinerade lammracks med ugnsbakade betor
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammracks med saffranscouscous
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammkotletter med rösti och katrinplommon
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan