Lammkotletter med rösti och katrinplommon

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lammkotletter med rösti och katrinplommon

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammkotlett dubbel

8.0 

styck

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Katrinplommon

300.0 

gram

Sallad till maten?

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammkotletter >

 

 

Så pannsteks kött >

 

 

Så råsteks potatis >

 

 

Kalorier i recept >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Rapitalà Nero d´Avola

Smakrikt rött vin
Pris: 68 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 914

GBR (GI) / port: 9

Recept: 3657 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 11%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 424 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammkotlett dubbel 8.0 styck 53%

Matfett till stekning 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Smör normalsaltat 3.0 msk 8%

Salt och peppar 0%

Katrinplommon 300.0 gram 21%

Sallad till maten? 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så lagas lammkotletter > Äts ej

Så pannsteks kött > %

Så råsteks potatis > Äts ej

Kalorier i recept > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Förbered sallad till maten. Snitta gärna fettkanten/hinnan på kotletterna så bör
  2. Skala och grovriv potatis. Finhackad lök kan ingå. Pressa ut vätska med handen och häll av.
  3. Rösti: Bryn rikligt med smör i het panna. Ta en stor skopa potatis och platta ut massan till en tjock pannkaka. Sänk värmen till medel. Stek 5-10 minuter per sida beroende på tjocklek, tills gyllenbrun skorpa. Se till att det inte steker torrt och bränns vid, tillsätt mer smör vid behov och lossa kakan från pannbotten med stekspade. Man kan vända kakan med hjälp av en tallriks som läggs över stekpannan. Salta och peppra på den nystekta yta.
  4. Kotletter: Hetta under tiden upp smör/olja i en annan stekpanna. Bryn kotletterna på båda sidor. Sätt ner värmen och låt eftersteka. Vänd flera gånger för jämnare genomstekning. Köttet bör vara rosa eller medium stekt. Stektid 1-1,5 minuter per sida för tempererat kött. Ta ur.
  5. Värm plommonen i pannan.

Kockens kommentar

Lammkotletter med fettkant är fettrika (~17%). Det mesta av fettet finns dock i fettkanten. Utan kant minskar kalorimängden per portion med cirka 300 Kcal till 600 Kcal. Lammkotletterna från 490 till 175 Kcal. Normal kalorimängd per portion är runt 600 Kcal. Läs mer > Kalorier i recept.

Rösti är ursprungligen en Schweizisk rätt, en variant av råraka. Det finns många olika varianter smaksatt med lök och/eller bacon, eller med ost och stekt ägg. "Rösti" från det tyska ordet rösten = rosta. Till skillnad från rårakor brukar rösti vara ganska tjocka pannkakor och helst stora ur vilken man skär ut trekanter till gästerna. Läs mer > Så råsteks potatis.

Jämför

Rösti, schweizisk råraka

Fler recept inom Lammkotletter, lammracks

Liknande recept som Lammkotletter med rösti och katrinplommon