Latin: Lini semen
                 linseed, flaxseed
                linseed, flaxseed
              
                 graine de lin
                graine de lin
              
                 seme di lino
                seme di lino
              
                 Leinsamen
                Leinsamen
              
                 semilla de lino, linzata
                semilla de lino, linzata
              
Lin är en art tillhörande släkte linväxter med ca 200 arter. Det är en ört 50-130 cm hög och frukten är en kapsel. Lin odlas dels som spånadslin (hushållstextilier), dels som oljelin.
Linfrön är de pyttesmå frukterna (fröna) från arten lin. 
- Vikt/omvandling: 1 dl = 65 g. 100 g = 1,5 dl.
- Smak: Nötig.
- Alternativ vara: Sesamfrön.
- Försäljning: Förekommer i de flesta dagligvarubutiker.
- Förvaras torrt och i rumstemperatur.
Hälsa: Krossade linfrön anses nyttiga av hälsokostföreträdare för att de innehåller omega 3-fettsyror och kostfibrer. Linfrö innehåller dock giftiga vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk om intaget är för stort. Högst 1-2 matskedar om dagen. Läs mer > Gifter i frön.
SÅ ANVÄNDS LINFRÖ
Linfrön används som smaksättare i bröddeg och i grynblandningar. Av fröna pressar man olja (läs ner > Linfröolja). Lin och linfrö används som foder, bland annat till hästar. Fröna måste därvid först kokas ("stöpas") för att avlägsna de giftiga glykosiderna. I handeln finns linfröpellets och linfrökaka som inte behöver upphettas eller blötläggas före utfodring.
Läs mer
Recept med Linfrön
Det finns 35 recept med Linfrön
- 
                
                    Rebeccas Filfrukost m äppleSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Pajalagröt originalSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Linfrövåffla med frö- och fruktkesoTid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Fröknäckebröd med solros- och linfrö, glutenfrittTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saftigt yoghurtbröd med jästTid: 2 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Mitt eget brödReceptgivare: 
- 
                
                    Pernillas fröknäckeSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Hästlimpa, hästbrödTid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    FrökexSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Tamarirostad nöt och fröblandningTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                