Latin: Lini semen
linseed, flaxseed
graine de lin
seme di lino
Leinsamen
semilla de lino, linzata
Lin är en art tillhörande släkte linväxter med ca 200 arter. Det är en ört 50-130 cm hög och frukten är en kapsel. Lin odlas dels som spånadslin (hushållstextilier), dels som oljelin.
Linfrön är de pyttesmå frukterna (fröna) från arten lin.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 65 g. 100 g = 1,5 dl.
- Smak: Nötig.
- Alternativ vara: Sesamfrön.
- Försäljning: Förekommer i de flesta dagligvarubutiker.
- Förvaras torrt och i rumstemperatur.
Hälsa: Krossade linfrön anses nyttiga av hälsokostföreträdare för att de innehåller omega 3-fettsyror och kostfibrer. Linfrö innehåller dock giftiga vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk om intaget är för stort. Högst 1-2 matskedar om dagen. Läs mer > Gifter i frön.
SÅ ANVÄNDS LINFRÖ
Linfrön används som smaksättare i bröddeg och i grynblandningar. Av fröna pressar man olja (läs ner > Linfröolja). Lin och linfrö används som foder, bland annat till hästar. Fröna måste därvid först kokas ("stöpas") för att avlägsna de giftiga glykosiderna. I handeln finns linfröpellets och linfrökaka som inte behöver upphettas eller blötläggas före utfodring.
Läs mer
Recept med Linfrön
Det finns 35 recept med Linfrön
-
Rebeccas Filfrukost m äpple
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pajalagröt original
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fröknäckebröd med solros- och linfrö, glutenfritt
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Tid: 2 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mitt eget bröd
Receptgivare:
-
Pernillas fröknäcke
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frökex
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Tamarirostad nöt och fröblandning
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan