Latin: Lini semen

Engelsk översättning linseed, flaxseed

Fransk översättning graine de lin

Italiensk översättning seme di lino

Tysk översättning Leinsamen

Spansk översättning semilla de lino, linzata

Lin är en art tillhörande släkte linväxter med ca 200 arter. Det är en ört 50-130 cm hög och frukten är en kapsel. Lin odlas dels som spånadslin (hushålls­textilier), dels som oljelin.

Linfrön är de pyttesmå frukterna (fröna) från arten lin.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 65 g. 100 g = 1,5 dl.
  • Smak: Nötig.
  • Alternativ vara: Sesamfrön.
  • Försäljning: Förekommer i de flesta dagligvarubutiker.
  • Förvaras torrt och i rumstemperatur.

Hälsa: Krossade linfrön anses nyttiga av hälsokostföreträdare för att de innehåller omega 3-fettsyror och kostfibrer. Linfrö innehåller dock giftiga vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk om intaget är för stort. Högst 1-2 matskedar om dagen. Läs mer > Gifter i frön.


SÅ ANVÄNDS LINFRÖ

Linfrön används som smaksättare i bröddeg och i grynblandningar. Av fröna pressar man olja (läs ner > Linfröolja). Lin och linfrö används som foder, bland annat till hästar. Fröna måste därvid först kokas ("stöpas") för att avlägsna de giftiga glykosiderna. I handeln finns linfröpellets och linfrökaka som inte behöver upphettas eller blötläggas före utfodring.

Läs mer

Gifter i frön

Linfröolja

Recept med Linfrön

Det finns 35 recept med Linfrön