
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kokkaffe, bryggkaffe
(E-brygg, mellanrost, skånerost, franskrost, mörkrost, kaffesump)
espresso americano
Kokkaffe är kaffe avsett för kokning. Sådant kaffe är ganska grovkornigt. Kaffepulvret läggs i vatten som får koka upp och sedan dra en stund. Förr var detta det vanliga sättet att dricka kaffe. Efter ett tag när kaffet får stå på en stund på värme i en kvarts timme eller så, utvecklas garvsyra. Syran ger bränd och bitter smak, dessutom är det dåligt för magen. Kokkaffe skall drickas nybryggt och koktiden får inte vara för lång, det skall inte nå kokpunkten utan skall bryggas till cirka 95 grader. Mjölk i kaffet mildrar effekterna av garvsyran. Om kaffedrycken efter bryggning skiljs från själva kaffepulvret blir inte effekten påtaglig. Ett sätt att reducera de negativa effekterna är att filtrera det kokta kaffet. Därför har det så kallade bryggkaffet och espresson kommit att ersätta kokkaffet som idag knappt kan köpas. Läs mer > Koka kaffe.
Kaffesump = kaffet i botten på kaffekoket (bottenskrapet).
Bryggkaffe har en finare malningen än kokkaffe. Detta för att det under kort tid ta till sig kaffesmaken. Espresso är ännu finare malt för att vattnet pressas snabbt genom kaffet under tryck (läs mer > Espressokaffe). Bryggkaffe filtreras genom finmaskig sil (läs mer > Filterbrygga), eller genom kaffefilter av papper ("Melittafilter" = varumärke). Regeln är att ju längre kaffet är i kontakt med vatten desto grövre skall malningen vara. Så kallad E-brygg är ett lite grövre malt kaffe speciellt avsett för elbryggare (läs mer > Elbrygga). Det färdigmalda kaffe som saluförs i handeln består av 8-10 olika sorters kaffebönor. Smakegenskaperna hos kaffet kan ändra sig från skörd till skörd, men genom att variera blandningarna kan producenterna få fram samma smak varje gång, vilket gör det egna kaffemärket unikt. Läs mer > Tillagning kaffe).
Vanliga smakbeteckningar är mellanrost, skånerost, franskrost och mörkrost, vilka anger grad av kafferostning (lättrostat-hårdrostat). "Colombia" anges ofta då detta kaffe anses extra fint. Detsamma gäller Java.
Omvandling bryggkaffe: 1 dl = 35 g. 100 g = 2,85 dl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Recept med Kokkaffe, bryggkaffe
Det finns 14 recept med Kokkaffe, bryggkaffe
-
Mini chokladbollar
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftskiva - checklista
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Choklad och marsipanfigurer
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fromage Bavarois, bayersk äggkräm med smak av vanilj, choklad eller bär
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Äkta vaniljsås, hemlagad Crème Anglaise
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rulltårta Dulce de Leche med kolasmak
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Surdegsfrallor på korngryn
Tid: 1 tim 30 min (+ 72 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Bräckt brunchskinka med red-eye-gravy
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mustig mocca
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: