 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Film: Peter Zens, Pflaumen
Plommon
(plommon, prunisar, europeisk plommon 1. sviskon 2. krikon 3. rundplommon 4. mirabeller)
Latin: Prunus, Prunus domestica 1. ssp. domestica 2. ssp. insititia 3. ssp. italica 4. ssp. syriaca 5. ssp. intermedia 6. ssp. pomariorum 7. ssp. prisca 8. bigeneri: pluots, plumcots, apriplum
                 plums, European plum 1. prune plums 2. damson, bullaces  3. gages 4. mirabelle plums 5. egg plums 6. spillings 7. zibartes  8. hybrids
                plums, European plum 1. prune plums 2. damson, bullaces  3. gages 4. mirabelle plums 5. egg plums 6. spillings 7. zibartes  8. hybrids
              
                 prunes, pruniers, prunier cultivé
                prunes, pruniers, prunier cultivé 
              
                 susino, prugna, pruno europeo
                susino, prugna, pruno europeo
              
                 Pflaumen, Pflaume, Kultur-Pflaume 1. Zwetschgen 2. Kriechenpflaumen, Haferpflaumen 3. Edelpflaume 4. Mirabellen 5. Halbzwetschen 6. Spillingen 7. Ziparten 8. Hybriden
                Pflaumen, Pflaume, Kultur-Pflaume 1. Zwetschgen 2. Kriechenpflaumen, Haferpflaumen 3. Edelpflaume 4. Mirabellen 5. Halbzwetschen 6. Spillingen 7. Ziparten 8. Hybriden
              
                 ciruelas, ciruelo europeo
                ciruelas, ciruelo europeo
              
                Grupper inom
                Plommon:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Prunus (plommonsläktet, prunusar) är ett släkte inom familj rosväxter (läs mer > Matbiologi Frukt). Släktet omfattar cirka 400 arter och 1000-tals sortvarianter, varav arterna persika, aprikoser, plommon, körsbär, slånbär och mandlar är de väsentliga ur kulinarisk synpunkt (se respektive). Det är ett ganska svårgripbart släkte som botanikerna till viss del har olika uppfattningar om. Extra rörigt blir det eftersom arterna i släktet korsar sig med varandra. Som exempel kan nämnas arten Prunus mume som omväxlande kallas aprikos eller plommon (läs mer > Aprikoser).
PLOMMON
Plommon som begrepp är namn på flera arter och namn på en specifik art (europeiskt plommon). Vilda plommon är som regel små, söta och smakrika frukter (2-3 cm). Som odlad har plommon utvecklats till större sorter och mot hållbarare varianter eftersom de är känsliga för hantering och transport, emellanåt dessvärre på bekostnad av smaken.
Historia: Plommonträdet odlades i de mesopotamiska kulturerna och spreds till medelhavsländerna av greker och romare. Under antiken var särskilt torkade sviskon från Damaskus uppskattade och exporterades över hela romarriket, där de användes mot förstoppning. I Sverige omtalas plommon tidigast vid mitten av 1400-talet.  
Plommonarter: Det finns olika snarlika arter som kallas plommon i plommonsläktet (se högerkolumnen ovan). Ett sätt är att dela in dem är i tre huvudgrupper utifrån hemmahörighet. Se film, klicka på "Peter Zens" under bilden.
- Euroasiatiska plommon består av flera arter. Som sådan räknas i första hand Europeiskt plommon (Prunus domestica) som utgör de allra flesta plommon som finns (se nedan). En annan är Körsbärsplommon (se dito). 
- Kinesiska plommon (Prunus salicina) även kallat Japanska plommon har sitt ursprung i Kina. Läs mer > Kinesiska plommon.
- Amerikanska plommon (Prunus americana) är hemmahörande i Nordamerika. Läs mer > Amerikanska plommon.
EUROPEISKT PLOMMON
Europeiskt plommon (Prunus domestica) allmänt kallad plommon kort och gott, är en art i plommonsläktet. Växten har troligen uppstått genom korsningar mellan asiatisk körsbärsplommon och slån. De är kraftiga buskar eller mindre träd vanligen 2-6 meter höga, ibland upp till 15 meter. Grenverket är utbrett och buskigt, ibland taggiga liknande slån. Blommorna är mestadels vita, bladen ovala och spetsiga eller små och runda.
Sortgrupper: Det finns uppskattningsvis 2000 sortvarianter inklusive en mängd hybrider (läs mer > Hybrid, mutation). Botanikerna är inte helt överens om indelningen. Man talar om sju underarter, tillika sortgrupper enligt nedan, eller fyra (nr 1-4) varvid nr 5 ingår grupp 3 och 6-7 i grupp 2. Dessutom bildar alla hybrider en grupp nr 8.
- Prune plums (ssp. domestica). Läs mer > Sviskon.
- Damsons, bullaces (ssp. insititia). Läs mer > Krikon.
- Gages (ssp. italica) Läs mer > Reine claude.
- Mirabelle plums (ssp. syriaca). Läs mer > Mirabeller.
- Egg plums (ssp. intermedia). Läs mer > Viktoria.
- Spillings (ssp. pomariorum). Läs mer Spilling.
- Zibartes (ssp. prisca). Läs mer > Zibarte.
- Hybrider: Plommon korsade med aprikoser ger vanligtvis smakrikare och sötare frukt. Det finns hybrider där plommon är dominant (eng. pluots), med lika andel (eng. plumcots) eller där aprikos är dominant (eng. apriplum). Läs mer > Hybrid, mutation.
- Biologi: Stenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Utseende/karaktär: Frukten är rund eller oval, äggformad. Färgen på mogen frukt kan vara olika nyanser eller blandningar av grön, gul, röd, blå, eller svart. Fruktköttet är fast eller mjukt.
- Vikt i butik: 10-50 gram per styck beroende på sort.
- Mognad: Vanligen juli-september beroende på sort. Plommon är en klimakterisk frukt, vilket innebär att arom och smak utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Plommon är generellt söta och lätt syrliga. Medel sockerhalt cirka 10% och medel andel syra cirka 0,6% (läs mer > Fruktsmak). Vissa är extra söta till exempel sviskon, andra kan ha surt skal (körsbärsplommon) eller vara bitter-söta (Zibarte),
- Alternativ vara: Plommon är generellt utbytbara mot varandra. Aprikos och persika kan vara ett alternativ.
- Förvaring: Svalt i kylskåp. Kort hållbarhet. Mognar fort i rumstemperatur.
SÅ ANVÄNDS PLOMMON
Plommon äts naturella, kokas till marmelad, konserveras i sockerlag, torkas till katrinplommon och används till fruktpajer eller andra desserter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-04
Läs mer
Recept med Plommon
Det finns 9 recept med Plommon
- 
                
                    Rostade plommon med chokladTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian 
- 
                
                    Sweet lax med grillad avokadoTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Camembertgratinerade plommon (ostefterrätt)Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmeladTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Renskavstallrik med plommon och fårostTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Plommonpaj med mandelmassaTid: 45 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Ingefärsinkokta plommon med ju(v)lig smakTid: 25 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Sweet lax med grillad avokado på iPiniumplattaTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårtaTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                