 maize grits, corn grits, polenta
                maize grits, corn grits, polenta
              
                 polenta
                polenta
              
                 polenta
                polenta
              
                 Polenta
                Polenta
              
                 polenta
                polenta
              
Majsgryn (polenta) är skalade och malda majskärnor. Ser ut som gula mannagryn (se dito).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 70 gram. 100 gram = 1,4 dl.
- Smak: Mild, sötaktig smak.
- Alternativ vara: Semolina, mannagryn.
- Försäljning: Förekommer i de flesta butiker, även ekologiskt odlat.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.
Hälsa/näring: Grynen är glutenfria. Polentagryn är energirika (ca 350 Kcal/100g). Protein 8%, fett 1% och kolhydrater 78% varav 5% kostfibrer. Kokt polenta: 75 Kcal/100g, protein 1,7%, fett 0,3% och kolhydrater 16,7% varav 1,1% är kostfibrer.
SÅ ANVÄNDS MAJSGRYN
Majsgryn används främst till gröt modell mannagrynsgröt. En klassiker från norra Italien är att koka polentagröt som sedan kallnas, får stelna och skivas, varefter skivorna stekts eller grillas och serveras som tillbehör till fisk eller kött. Gröten kan vara smaksatt på olika sätt, med parmesan eller annan ost, hackade oliver, vitlök m.m. Grynen kan också användas till pannkakor, pudding och panering. I Korea gör man ett te av majs som heter Oksusu cha.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Recept med Majsgryn, polenta
Det finns 8 recept med Majsgryn, polenta
- 
                
                    Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polentaTid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    English Muffins (engelska muffins), pannstekt frallaTid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad griskind med polenta och salsa verdeSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Polentapanerad tofu med rödbetstzatziki och sötpotatisTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf 
- 
                
                    Vildand med polenta, choklad och äppleTid: 40 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Glutenfri focaccia på boveteTid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ugnsbakade lammracks med ädelostpolenta och broccoliTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Senapsstekt tuppbröstfiléTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                