 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kakaopulver
(kakaopulver, fettreducerat kakaopulver, ögonkakao, chokladpulver, drickchoklad, O´boy)
                 cacao powder
                cacao powder
              
                 poudre de cacao
                poudre de cacao
              
                 polvere di cacao
                polvere di cacao
              
                 Kakaopulver
                Kakaopulver
              
                 polvo de cacao
                polvo de cacao
              
Kakaopulver bereds genom att fröna från kakaoträdet jäses, torkas, rostas, mals, pressas och mals på nytt. Beroende på presstryck får man fram kakaopulver med låg fetthalt (10-12%), eller hög (20-22%). Enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) skall "kakaopulver" innehålla minst 20% kakaosmör (kakaofett) och högst 9% vatten. Är fetthalten lägre skall den benämnas fettreducerat kakaopulver.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 40 gram. 100 gram = 2,5 dl. 1 msk = 6 gram. 1 tsk = 2 gram.
- Fetthalt: Det finns kakaopulver med låg fetthalt (10-12%) och med hög fetthalt (20-22%) till exempel klassiska Mazetti Ögonkakao. Låg fetthalt är mer lättlöslig vilket ofta eftersträvas vid konfektyrtillverkning.
- Smak: Osötat kakao har bitter smak, sötad kakao är bittersöt.
- Alternativ vara: Svårersatt, mörk choklad kan fungera.
- Försäljning/säsong: Säljs osötad och sötad ("drickfärdig choklad") året om. Står det kakao eller kakaopulver angivet i ett recept avses vanligvis osötat kakaopulver.
- Förvaras torrt och mörkt.
Ögon(-kakao) är ett klassiskt gammalt svenskt varumärke skapat av dåvarande Mazetti (uppköpt av Fazer 1975) år 1904. Företagets grundare Emil Nissen hade upptäckt att sekunda kakao såldes ur Mazettis lösviktsburkar, varvid man lanserade påsar med kakao som pryddes av texten "Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon".
Chokladpulver består av kakaopulver blandat med socker, där andelen kakaopulver skall vara minst 32% enligt Livsmedelsverkets föreskrifter. "Drickchoklad" skall innehålla minst 25% kakaopulver. O´boy är en klassisk, mycket söt chokladdryckspulver som består av 80% socker, 18% fettreducerad kakaopulver (se ovan), smakämnen m.m. 
SÅ ANVÄNDS KAKAOPULVER
Kakaopulver används som smaksättare av kakor, desserter, såser etc. Kakao ingår ofta i det mexikanska köket, gärna tillsammans med lite rostad spiskummin och chili. Utblandat med lite socker används pulvret till drickchoklad. Läs mer > Om chokladdryck. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Kakaopulver
Det finns 94 recept med Kakaopulver
- 
                
                    Gräddkola grundreceptSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chokladsockerkaka med nötterTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Kladdkaka med hallonTid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Hot fudge, amerikansk chokladsåsSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Havrebollar med choklad och kaffesmakTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebottenTid: 1 tim 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hård chokladknäckbräck med havssaltTid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk fin fudgeTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kladdkakemuffins med apelsintoppingTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Lekebergskransar, spritsade kakaokransarTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara