För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hård chokladknäckbräck med havssalt

Lägg till ingredienser

Sats (ugnsplåt): 1

Grädde

3.0 

dl

Sirap ljus

4.0 

dl

Strösocker

2.5 

dl

Smör

50.0 

gram

Kakaopulver

3.0 

msk

Havssalt

1.5 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Sockertermometer >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Karamellisering >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 4275

GBR (GI) / port: 154

Recept: 4275 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 14%

Kolhydrater: 60%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 1150 gram)

Ingredienser

Visa:

Grädde 3.0 dl 25%

Sirap ljus 4.0 dl 42%

Strösocker 2.5 dl 22%

Smör 50.0 gram 9%

Kakaopulver 3.0 msk 2%

Havssalt 1.5 msk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form (15x20 cm) eller på en ugnsplåt. Lite matfett i botten så ligger pappret still.
  2. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka till 140°C eller mer.
  3. Häll knäcksmeten i form eller på plåten. Låt den stelna.
  4. Krossa knäcken med något du inte är rädd om, en hammare eller dyl. Ät försiktigt.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ knäck

Halvhård chokladknäck

Halvhård knäckbräck

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Hård chokladknäckbräck med havssalt