maize grits, corn grits, polenta
polenta
polenta
Polenta
polenta
Majsgryn (polenta) är skalade och malda majskärnor. Ser ut som gula mannagryn (se dito).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 70 gram. 100 gram = 1,4 dl.
- Smak: Mild, sötaktig smak.
- Alternativ vara: Semolina, mannagryn.
- Försäljning: Förekommer i de flesta butiker, även ekologiskt odlat.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.
Hälsa/näring: Grynen är glutenfria. Polentagryn är energirika (ca 350 Kcal/100g). Protein 8%, fett 1% och kolhydrater 78% varav 5% kostfibrer. Kokt polenta: 75 Kcal/100g, protein 1,7%, fett 0,3% och kolhydrater 16,7% varav 1,1% är kostfibrer.
SÅ ANVÄNDS MAJSGRYN
Majsgryn används främst till gröt modell mannagrynsgröt. En klassiker från norra Italien är att koka polentagröt som sedan kallnas, får stelna och skivas, varefter skivorna stekts eller grillas och serveras som tillbehör till fisk eller kött. Gröten kan vara smaksatt på olika sätt, med parmesan eller annan ost, hackade oliver, vitlök m.m. Grynen kan också användas till pannkakor, pudding och panering. I Korea gör man ett te av majs som heter Oksusu cha.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Recept med Majsgryn, polenta
Det finns 8 recept med Majsgryn, polenta
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
English Muffins (engelska muffins), pannstekt fralla
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad griskind med polenta och salsa verde
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Polentapanerad tofu med rödbetstzatziki och sötpotatis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Vildand med polenta, choklad och äpple
Tid: 40 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Glutenfri focaccia på bovete
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnsbakade lammracks med ädelostpolenta och broccoli
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Senapsstekt tuppbröstfilé
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan