Latin: Oryza sativa
rice flour
farine de riz, crème de riz
fecola di riso
Reismehl
fécula de arroz
Rismjöl (fr. farine de riz) är skalat, torkat och malt (långkornigt) ris. I Frankrike säljs också Crème de riz avsedd till gröt.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl.
- Smak: Neutral.
- Alternativ vara: Majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl. Läs mer > Glutenfritt mjöl.
- Försäljning/säsong: Säljs året om i de flesta butiker.
- Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Hälsa/näring: Rismjöl är glutenfritt. Mjölet har hög andel kolhydrater cirka 78% varav kostfibrer 2,5%, låg andel protein cirka 6 och låg fetthalt (1,5%).
SÅ ANVÄNDS RISMJÖL
Rismjöl används flitigt i asiatisk matlagning till välling, redning av såser och soppor, samt som ingrediens i pannkakor och glutenfritt flatbröd. Av riskmjöl framställs stärkelsmjöl (läs mer > Övriga stärkelsemjöl).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Recept med Rismjöl
Det finns 4 recept med Rismjöl
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Takoyaki, japanska bläckfiskbollar
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan