Torkad mango, papaya och ananas (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Suckat

(suckcat, succat, citronat, kanderade fruktskal, syltade fruktskal, cedrat)

Engelsk översättning succade, candied peel

Fransk översättning fruits confits, cédrat confit, orangeat

Italiensk översättning canditi, cedrato candito

Tysk översättning Sukkade, Zitronat

Spansk översättning cidra confitada

Suckat är kanderade (sockrade) och torkade fruktskal av citrusfrukter som citron, apelsin, grapefrukt, pomelo, pomerans med flera (se recept > Suckat). Ursprungligen var det tjocka skal av citrusfrukten cedrat som kokades in i socker (socker + cedrat = suckat). Cedrat är en slags citron med tjockt, knottrigt skal (läs mer > Suckatcitron). I handeln kallas suckat ofta för "kakfyllning" (läs mer > Kakfyllning). Suckat skall inte förväxlas med konfektmarmelad (se dito). Chinotto är en liten citrusfrukt som kanderas hel och används som konfektyr (läs mer > Chinotto). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

  • Smak: Fruktig, bittersöt smak.
  • Alternativ vara: Torkad frukt plus socker.
  • Försäljning: Kan förekomma i vanliga livsmedelsbutiker, konfektyr- och hälsokostbutiker.
  • Förvaring: Förvaras torrt, lång hållbarhet.

Syltade fruktskal är fruktskal inlagda i sockerlag. När det står detta i recept avses dock ofta kanderade fruktskal.


SÅ TILLAGAS SUCKAT

Att tillaga suckat är inte svårt, men tidsödande. Det tar 5 timmar att koka ihop skal med socker och sedan 3-4 dagar för att torka suckaten. Se recept > Suckat, eller > Kanderad eller syltad frukt.


SÅ ANVÄNDS SUCKAT


Suckat används mest som smaksättare av bakverk, men också som snacks och till dekoration av mat.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Konfektyrmarmelad

Kakfyllning

Suckatcitron

Chinotto

Recept: Suckat

Recept med Suckat

Det finns 10 recept med Suckat