Ursprung: Kvibille i Halland, Sverige. Tillverkas i olika varianter: Kvibille Ädel, Gräddädel, Ädel Special, Calvadosädel och Whiskyädel. Tillverkning sedan 1934.
Osttyp: Blå-(grön-)mögelost av pastöriserad komjölk.
Ytskikt/Snittyta: Kantfri. Vit med grönmögelfläckar.
Konsistens: Krämig.
Smak: Stark, salt. Kraftigare vid längre lagringstid.
Gräddädel: Fylligare. Special: Extra krämig.
Whisky & Calvadosädel: Whisky resp. calvadossmak.
Lagring: 5 veckor mognadskällare.
Fetthalt: 30%. Gräddädel 36%. Special 45%. Lätt 17%.
Förvaring: +2-8°C. Hel ost hållbar i 3 mån. Bitar 2 mån.
Kommentar: Dessert-, påläggs- och matlagningsost.
Passar bra på pepparkaka eller pumpernickel.
Recept med Kvibille Ädel }
Det finns 18 recept med Kvibille Ädel }
-
Ost- och pepparkaksstubbe (ostefterrätt)
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Barderad festfilé med ädelsås
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Renstek med ädelost och glöggfikon
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Sellerisoppa med ädelost och bacon
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Ostbollar rullade i pepparkaka
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kvibille och pumpernickel med glöggelé
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Paj med räkor och ädelost
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Bluecheesecake med pepparkaka, druvsallad samt balsamicoglaserade valnötter
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Grillade BBQ Wings med ädelostkräm och grönsakssticks (plockmat)
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan