roe
oeufs de poisson
uova di pesci
Rogen
hueva de pescado
Grupper inom
Om fiskrom, kaviar:
Rom är fiskarnas äggsamlingar. Kaviar (caviar) är ett begrepp för bearbetad rom. Rom tvättas, avvattnas och saltas, eller bearbetats på annat sätt. Rom är hos de flesta fiskar är naturligt blekgul, laxfiskars rom är röd-orange. Rom kan ändra färg vid bearbetning, till exempel svartnar störrommen efter saltning. I princip kan all fiskrom användas, men kommersiellt är det främst följande. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
- Störrom (caviar) är den mest exklusiva romsorten och en av världens dyraste varor. Det finns många olika sorter och "the top of the top" benämns beluga, sevruga och oscietre. Man talar också ofta om "rysk kaviar" eller "iransk kaviar". Läs mer > Störkaviar.
- Löjrom (nordens röda guld) är en annan delikatess, från laxfisken siklöja. Läs mer > Löjrom.
- Forellrom är också en delikatess, från olika större laxfiskar. Läs mer > Forellrom.
- Stenbitsrom är rom från fiskarten sjurygg. Förekommer färgad röd eller svart. Räknas inte som en delikatess utan är en "budgetkaviar". Läs mer > Stenbitsrom.
- Annan rom som saluförs kan vara från torsk, lodda ("islandsrom"), sill ("avruga"), tonfiskkött ("borttaga"), sniglar och skaldjur. Läs mer > Övrig rom.
- Tubkaviar består främst av rökt torskrom. Läs mer > Tubkaviar.
Caviar var ursprungligen ett namn för störfiskens bearbetade rom. Eftersom störrom är den finaste mest exklusiva rommen, har begreppet kaviar kommit att beteckna rom även från annan fisk. För att höja imagen på till exempel stenbitsrom färgar man den svart och skriver "caviar" på burken för att associera till den svarta lyxrommen. Stenbitsrom färgas också röd för att i detta fall efterlikna den finare laxrommen. Kaviar stavat med K betecknar i Sverige vanligen enklare kaviar till exempel tubkaviar.
Hälsa: Fiskrom har högt näringsvärde med hög halt av protein och fett. Halten av kolesterol är också hög (läs mer > Kolesterol i livsmedel). Rom färgas ofta med syntetiska AZO-färger (E102, E110, E122-124, E129, E151, E180, se respektive), till exempel stenbitsrom och störkaviar, men inte forell-/laxrom som är naturligt röd. AZO-färgerna är ifrågasatta som färgämne av livsmedel. De kan ge överkänslighetsreaktioner som nässelutslag, astmaanfall, rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Undvik att servera färgad rom till barn. Läs mer > Färgtillsatser.
SÅ ANVÄNDS ROM
Störkaviar serveras i iskylda skålar. Den kan ätas naturell med sked eller placeras på ett fint (rostat) bröd och några droppar citron. På lyxiga rätter kan den användas som garnityr. Ett minne blott för äldre svenskar, numera nästintill en omöjlighet på grund av det astronomiska priset till följd av att stören allmänt är utrotningshotad. Vi får i stället nöja oss med de svenska delikatesserna löj- och forellrom på rostat bröd med gräddfil och hackad lök, eller som tillbehör i och garnering på olika rätter. Enklare rom används på samma sätt. Rom som förekommer i fisk bör man inte kasta utan lättsteka i smör vilket är utsökt gott. Läs mer om olika romsorter, se högerkolumnen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Recept med Om fiskrom, kaviar
Det finns 9 recept med Om fiskrom, kaviar
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Brynta torskkinder
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Ugnsbakad lax med dill och romsås
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatiskaka med romägg (plockmat)
Tid: 35 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad potatis med rom (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatiskaka med caviarmix och gräddfil (plockmat)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Skagenröra hemlagad
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Räksmörgås med ägg
Tid: 17 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan