Röda linser

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Röda linser

(Petit Crimson, Red Chief)

Engelsk översättning red lentils, pink lentils

Fransk översättning lentilles rouges

Italiensk översättning lenticchie rosse

Tysk översättning rote Linsen

Spansk översättning lentejas rojas

Röda linser är vanligtvis små, ofta splittade (delade) eller skalade vilket ger kort koktid och mosig konsistens. Gula och bruna linser kan vara röda-orangea innuti vilket framträder när de skalats. T.ex. är Red Chief en röd lins som före skalning är gul, eller den brunskaliga linsen Masoor är orange innuti och som skalad kallad Petit Crimson.

  • Vikt i butik: 1 dl torra linser = 90 gram = 190 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
  • Smak: Lätt jordig med morotskaraktär.
  • Alternativ vara: Gula linser eller andra linser.
  • Försäljning/säsong: Torkade säljs året om.
  • Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta.

Hälsa: Linser är nyttig mat rika på protein, järn och kostfibrer.


SÅ ANVÄNDS RÖDA LINSER

Röda linser kokar lätt sönder och passar därför bäst i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer och puréer.


SÅ TILLAGAS RÖDA LINSER

Blötläggning: Skölj linserna. Linserna behöver inte blötläggas.

Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme. Röda linser kokar lätt sönder.

Koktid: Hela 10 minuter. Se förpackning. Koktid splittade/delade linser: 5 minuter. Burk: Uppvärmning.

Läs mer

Gula linser

Om linser

Recept med Röda linser

Det finns 19 recept med Röda linser