Engelsk översättning bleek roe, vendace roe

Fransk översättning oeufs d'ablettes

Italiensk översättning caviale rosso, uova di coregone bianco

Tysk översättning roten Kaviar, Ukeleirogen

Spansk översättning hueva de corégono blanco

Löjrom är rom från fisken siklöja (läs mer > Siklöja). Den liknar sill men är en laxfisk. Löjrom produceras främst på båda sidorna om svenska och finska Bottenviken (norra Östersjön), men även i Kanada och nordliga USA. I Sverige är Kalix centralort för löjrom (Kalix löjrom har ursprungsskyddad beteckning av EU), men fiske och romproduktion förekommer även på andra platser till exempel intill Vättern. Fiske och produktion sker på hösten. Löjrom framställs manuellt och är en ganska arbetsam process. Romen tvättas ett antal gånger, avvattnas och saltas lätt. För mycket vatten eller salt, ger en sämre "blöt" rom.

  • Smak: Tydligt salt (4%). Smakrik, mildare och mer finstämd än forellrom.
  • Alternativ vara: Forellrom.
  • Säsong: September-oktober.
  • Försäljning/import: Säljs fryst. Den löjrom som säljs "färsk" i butikernas delikatessdiskar är tinad. Det förekommer importerad forellrom främst från USA.
  • JämförprisMycket högt, för att inte säga extremt högt. Svensk löjrom fryst 1000-2000 kr per kilo, varav Kalixrom är dyrast. Import från USA cirka halva priset, 500-1000 kr/kg. Forellrom är ett prisvärt alternativ, cirka 600 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Tinad i kylskåp några dagar. Bäst är att hålla den fryst.

Fryst rom bör tinas långsamt i kylskåp i två dygn. Är rommen för blöt låter man den rinna av i en sil när den är tinad. Låt stå så över natt i kylskåp för att "torka".

Fiske: Siklöja fiskas främst på hösten då den innehåller eftertraktad rom (Bottenhavet och Bottenviken från 20 sept i 5 veckor). Den fångas med nät, trål, not och ryssjor. Läs mer > Om fiskemetoder. På land sorteras hanar från honor och skräpfisk. Fisken rensas och rommen ta ut. Sedan sköljs rommen ordentligt, torkas, saltas, paketeras och djupfryses.

Miljö: Siklöjan är kraftigt exploaterad för rommens skull. Beståndet är svagt i alla stora sjöar. Beståndet i Bottenhavet/-viken är bestående. Vårsiklöjan är sällsynt och anses hotad.


SÅ ANVÄND LÖJROM

Rommen serveras naturell, vanligtvis med gräddfil och lök som tillbehör, eller som smaksättare i fisk- och skaldjurs­såser. Forellrommens kraftigare smak, lägre pris och större korn gör den mer lämplig som smaksättare än löjrommen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

 

 
Läs mer

Om fiskrom, kaviar

Forellrom

Recept med Löjrom

Det finns 25 recept med Löjrom