(löjrom, kalixrom = rensad och saltad rom från löja)
Latin: Coregonus albula
vendace roe (bleak roe) Swedish caviar = cleaned and salted roe from vendace
oeufs de corégone, caviar suédois = œufs de corégone blanc, nettoyés et salés
uova di coregone, caviale svedese = uova di coregono bianco, pulito e salato
Maränerogen, schwedischer Kaviar = gereinigter und gesalzener Rogen von Kleine Maräne
hueva de corégono, Caviar sueco = huevas de coregono blanco, limpias y salada
Fryst rom bör tinas långsamt i kylskåp i två dygn. Är rommen för blöt låter man den rinna av i en sil när den är tinad. Låt stå så över natt i kylskåp för att "torka".
Fiske: Siklöja fiskas främst på hösten då den innehåller eftertraktad rom (Bottenhavet och Bottenviken från 20 sept i 5 veckor). Den fångas med nät, trål, not och ryssjor. Läs mer > Om fiskemetoder. På land sorteras hanar från honor och skräpfisk. Fisken rensas och rommen ta ut. Sedan sköljs rommen ordentligt, torkas, saltas, paketeras och djupfryses.
Miljö: Siklöjan är kraftigt exploaterad för rommens skull. Beståndet är svagt i alla stora sjöar. Beståndet i Bottenhavet/-viken är bestående. Vårsiklöjan är sällsynt och anses hotad.
SÅ ANVÄND LÖJROM
Rommen serveras naturell, vanligtvis med gräddfil och lök som tillbehör, eller som smaksättare i fisk- och skaldjurssåser. Forellrommens kraftigare smak, lägre pris och större korn gör den mer lämplig som smaksättare än löjrommen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04