Engelsk översättning chocolate truffles

Fransk översättning Truffes au chocolat

Italiensk översättning Tartufi di cioccolato

Tysk översättning Schokoladentrüffel

Spansk översättning Trufas de chocolate

Chokladtryffel är en liten chokladboll av smält mörk choklad tillsammans med grädde, så kallad ganache (läs mer > Om ganache, chokladkräm). Ibland bara kallad tryffel, vilket inte skall förväxlas med tryffel­svamp. Namnet för att chokladbollarna brukar vara lite knöliga som en tryffelsvamp (läs mer > Om tryfflar). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ TILLREDS CHOKLADTRYFFEL

  1. Ingredienser: Choklad och grädde. Andelen choklad/grädde måste vara ganska hög (2:1) för att få fast massa som kan rullas till bollar. En mindre mängd smör brukar ingå vilket ger blank yta. Kan smaksättas på allehanda sätt - med socker, flingsalt, honung, vanilj, lakrits, konjak, rom, likör med mera enligt egen smak. Sälta gör att bitter choklad upplevs sötare och syra balanserar sötman.
  2. Tillredning: Grädde och smör hettas upp och hälls över hackad choklad som får stå i 5 minuter innan smeten rörs om och smaksättare tillsätts.
  3. Forma: Kall smet formas till bollar och brukar rullas i kakao, socker eller annat för att inte kladda. Ställs kallt innan servering.
  4. Serveras som godis, gärna till kaffet efter en god middag.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Om tryfflar

Om ganache

Film: Soft ganach & firm ganache truffle

Recept med Om chokladtryffel

Det finns 10 recept med Om chokladtryffel