Spisar, hällar

Fotograf/bild: Electrolux ¤

Spisar, hällar

(1. spis, köksspis, spishäll 2. elektrisk spis, elspis 3. gasspis, gashäll 4. induktionshäll 5. keramikhäll)

Engelsk översättning 1. stove, kitchen range, stovetop 2. electric stove 3. gas stove 3. induction stove 4. ceramic stovetop

Fransk översättning 1. cuisiničre, table cuisson 2. cuisiničre électrique 3. cuisiničre gaz 3. table induction 4. table céramique

Italiensk översättning 1. cusina, piano cottura 2. cusina elettrica 3. cusina a gas 4. piano cuttura induzione 5. piano cuttura ceramica

Tysk översättning 1. Herd, Kochfeld 2. Electrisch Herd 3. Gasherd 4. Induktionskochfeld 5. Keramikkochfeld

Spansk översättning 1. la cocina (estofa), placa cocina 2. cocina eléctrico 3. cocina gas 4. concina inducciķn 4. concina cerámica

Grupper inom
Spisar, hällar:

Réchaud

Köksspis (fr. cuisiničre) är en för matlagning avsedd "sluten eldstad". Matlagningen skedde länge över öppen eld, men på 1800-talet utvecklades järnspisen, varav AGA-spisen blev populär från 1930-talet innan elspisarna tog över. Bränsle­åtgången sjönk drastiskt, köken befriades från sot och spisen gav rika möjligheter för utvecklandet av ny kokkonst. Läs mer om värme, se > Om matlagning.

Spishäll (fr. table cuisson ) = en skiva med kokplattor, vanligen kombinerad med en ugn (som då också kallas spis). Traditionellt har det funnits två slags hällar, gas och elektrisk. På senare tid har induktionshällar tillkommit. Gas ger bra kontroll över värmen och hettar snabbt upp maten. Elhällar är säkrare eftersom man inte behöver oroa sig för gaslågan och hällen är lättare att göra ren. Med induktionshäll får man både/och, den reagerar lika snabbt som gasspisen, är säker och lätt att rengöra. En nackdel kan vara att dina gamla kastruller och stekpannor inte fungerar på spisen.

  • Gasspisen (fr. cuisiničre de gaz) skapades i mitten av 1800-talet, men blev inte populär i Sverige förrän i början av 1900-talet. På 1940-talet hade merparten av Sveriges hushåll gasspis. Gas finns fortfarande i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gasspisen är kockarnas favoritspis, då värmen lätt kan regleras. Ett växande matintresse har under senare år lett till en ökad efterfrågan på gashällar. I begränsad omfattning är det tillåtet att ha mindre gastuber innomhus om man inte har tillgång till allmänt gasnät. Kontrollera detta med din kommun.
  • Elspisen (fr. cuisiničre électrique) har gjutjärnsplattor som värmer upp matkärlen. Elspisen etablerade sig i början av 1920-talet, men först utanför stadsgasverkens distributionsområden. Under 1950-talet blev den allmän i de svenska hushållen. En bordsspis är en liten spis avsedd att användas vid matbordet.
  • Induktionhäll (fr. table de induction) använder magnetism för överföring av värme. En slinga av koppartråd inducerar (åstadkommer) den elektrisk kraft som ger värme. En induktionshäll blir inte varm i sig, utan det är endast matlagningskärlet som värms upp. Hällen känner av om ett kokkärl är placerat på hällen och värmer endast den del av zonen där kärlet står (gäller inte alla induktionshällar), samt värmer upp lika snabbt som en gasspis. En induktionshäll ökar därmed säkerheten, minskar energiförbrukning och spar tid. Plattan kan dock vara varm efter tillagning för att den värmts upp av kärlet. Induktionshällar är som regel ganska dyra, i synnerhet om man måste byta ut matkärlen (se nedan Induktionskärl). Induktionsspis lämpar sig speciellt väl för tids- och temperaturkänslig matlagning.

    Induktionskärl (kastruller, grytor och pannor) måste reagera på magnestism (vara ferro-/järn-magnetiska). Gjutjärnspannor, -grytor och -kastruller fungerar alltså väl, men inte kärl av glas, keramik, aluminium eller de flesta typer av rostfritt stål. Inte heller koppar fungerar bra på en induktionshäll. Moderna kastruller är märkta i botten med symboler som anger om de fungerar till induktionshällar. Ett enkelt sätt att testa om ett kokkärl fungerar är att se om en kylskåpsmagnet fäster på bottenplattan.
  • Keramikhäll (fr. table céramique) är en plan häll av keramik utan utstående spisplattor. Den är energisnålare än en traditionell elspis men ömtåligare. Om socker spills på hällen kan en kemisk reaktion utlösas som kan skada ytan. Keramikhäll rengöras med milt diskmedel och eventuellt med en vass skrapa. Använd aldrig stålull eller tvättsvampar med slipmaterial för då kan hällen repas. Äldre spisar med keramikhäll värms upp med elslingor (inte induktion). Ytan blir då varm som på en vanlig spis. Ta alltid reda på hur du bäst sköter ytan på din spishäll.

    Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Läs mer

Om matlagning

Recept med Spisar, hällar

Det finns 4 recept med Spisar, hällar