Vattenkokare

Vattenkokare

(tekokare, tebryggare, samovar, tekök)

Engelsk översättning kettle

Fransk översättning bouilloire

Italiensk översättning bollitore

Tysk översättning Kessel

Spansk översättning hervidor

Vattenkokare (eng. kettle) av äldre modell är en specialkastrull med lock och pip som sattes på spisen för att koka upp vatten eller vid tillagning av kokkaffe. På pipen brukar det sitta ett lock som börjar vissla av ångtrycket när vattnet kokar. Ett välkänt ljud i de flesta hem på 1950-talet. Numera används i stället elektriska vattenkokare. Det finns vattenkokare med inbyggd termostat, vilket bland annat är bra vid bryggning av känsliga tesorter som grönt te (läs mer > Tillagning te).

Tebryggare är en elektrisk kokare avsedd för tebryggning, men är också ett annat namn på vattenkokare. Jämför > Tekannor. En "vanlig" kaffebryggare kan fungera som tebryggare, då med en speciell filterinsatts avsedd för te. Att omväxlande brygga kaffe och te i kokaren kan ge bismaker åt dryckerna.

Samovar (ryska = självkoka) är en stor vattenkokare som främst förekommer i Ryssland, Turkiet, Iran och Kasmir. Som regel tillverkad av metall som mässing, brons, koppar eller silver, men kan även vara av porslin. De mest eleganta är rikt emaljerade silverkannor. Det är en stor vattenbehållare som kan rymma 1-400 liter, med handtag, avtappningskran och eldningsanordning. Eftersom samovaren främst används till te är det vanligt med en hållare överst på samovaren passande till en tekanna för att hålla den varm. Vattnet värmdes ursprungligen av glödande kol eller av upphettad järnlod (järnkulor) i ett genomgående rör i kannan, men som numera kan ha ersatts med olje- eller gasbrännare, samt med elektricitet. Man har hittat ett över 3000 år gammalt samovarliknande föremål i Azerbaijan, men den först kända "riktiga" samovaren är från 1717. I slutet av 1700-talet började tillverkningen av eleganta samovarer i den ryska staden Tula. Under 1800-talet var de allmänt förekommande i finare ryska hem.

Tekök är antingen en förenklad samovar, en kranförsedd bordsapparat i metall, eller en tekanna och hållare med uppvärmningsanordning, vanligen utförd i silver.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Tekannor

Tillagning te

Allt om te